Hronika

Lekar iz Nigerije Filip Nžemanze : Stojim iza svake izgovorene reči protiv Tačija, dokaze dajem Srbiji!

BEOGRAD – Nigerijski lekar Filip Ndžemanze pristaće da srpskim istražiteljima dostavi dokaze i svedoči o trgovini organima u koju je uključen bivši vođa OVK Hašim Tači.

Filip Ndžemanze (Foto: Privatna arhiva)

Filip Ndžemanze (Foto: Privatna arhiva)

„Stojim iza svake reči koju sam izgovorio protiv Tačija i Okoroče (milijarder i guverner Imo oblasti u Nigeriji). Sve informacije i dokaze o ilegalnoj trgovini organima spreman sam da podelim sa bilo kojom zvaničnom institucijom, uključujući i srpsko tužilaštvo“, rekao je Ndžemanze.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine uputilo je juče nadležnim organima Nigerije zahtev za obavljanje razgovora sa doktorom Ndžemanzijem, lekarom koji je izjavio da je Tači, zajedno sa Rohasom Okorocom, trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji.

Na taj način, kako se precizira, započeo je postupak koji će omogućiti saslušanje lica koje ima eventalna saznanja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i na severu Albanije.Tužilaštvo je u ovom predmetu saslušalo do sada 160 svedoka.

U saradnji sa Specijalnim istražnim timom Euleksa, uz podršku institucija Srbije, saslušano je više od 200 svedoka na prostoru Srbije.Specijalni istražni tim sprovodi istragu u više zemalja o zločinima OVK na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine, koje će epilog dobiti pred nedavno formiranim Sudom za OVK u Hagu.

Izvor: Pravda. rs

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh