Svet

Lekari bez granica leče i teroriste

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov je izjavio da su ruske vazdušne snage od 10. do 16. februara u Siriji izvršile 444 borbena leta u toku kojih su ciljana 1.593 objekta terorista u provincijama Dejr-ez-Zor, Dera, Homs, Hama, Latakija i Alepo. Ministarstvo odbrane Rusije i dalje stoji iza tvrdnje da je sa partnerima u Siriji razvilovišeslojni sistem obaveštavanja koji isključuje rizike za mirne građane.

Na optužbe na račun Rusije i vlade u Damasku, oštro se na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije obrušila i Marija Zaharova, direktor Odeljenja za informacije, uz tvrdnju da ruske vazdušne snage pomažu armiji Sirije, kurdskim borcima i borcima sirijske patriotske opozicije u borbi sa Islamskom državom, al Nusrom i drugim terorističkim grupacijama i da „ruski piloti u Siriji nikada nisu imali niti će imati drugih ciljeva“. Zaharova je napisala da optužbe Vašingtona, koje se ponavljaju u Parizu, Londonu, Rijadu i Ankari, da ruske vazdušne snage krše dogovor iz Minhena izazivaju čuđenje jer stižu od onih koji bombarduju bolnice u Avganistanu i bacaju kasetne bombe u Jemenu. Zaharova tvrdi da su na severu Sirije ruski partneri „bukvalno preklinjali da se ne dira koridor u dužini od nešto manje od 100 kilometara na sirijsko-turskoj granici u blizini Azaza“, a sad je očigledno da je to bilo samo „s ciljem da se preko tog dela obezbedi dalja svakodnevna podrška Islamskoj državi, al Nusri i drugim terorističkim grupacijama od strane Turske naoružanjem, municijom, hranom i da se da mogućnost teroristima da kroz njega prolaze“.

Opširan intervju pariskom Mondu dao je direktor Lekara bez granicau Francuskoj Mego Terzian. On je rekao da Lekari bez granica u Siriji imaju tri bolnice i da finansijski i materijalno podržavaju 153 zdravstvene jedinice. Terzian tvrdi da je od početka rata u Siriji bombardovano 17 zdravstvenih jedinica koje podržavaju Lekari bez granica, a za samo poslednjih šest nedelja bombardovano je pet takvih zdravstvenih ustanova. U ponedeljak bombardovana bolnica gađana je treći put od početka rata, u nekoliko minuta sa čak četiri rakete i za Terziana nema nikakve sumnje da ne može biti reči ni o incidentu ni o grešci nego o namernom bombardovanju „koalicije koju predvodi vlada u Damasku“.Bolnica se nalazi u oblasti koju kontroliše sirijska opozicija i sirijska vlada očito smatra da se u njoj sem građana leče i borci opozicionih grupacija koje Damask smatra za svoje neprijatelje i da je svako pružanje pomoći njima kriminalni akt, a bombardovanje onih koji im pomoć pružaju opravdano.

„Ja sam siguran da se u većini bolnica, kao što je slučaj u našim, poštuje zakon da nikakvo oružje u bolnicu ne sme biti uneto. A mi lečimo i civile i povređene borce i teroriste jer kao lekari imamo obavezu da se pobrinemo za svakog pacijenta dok nikakvo oružje ne ulazi u naše medicinske ustanove“, rekao je Terzian. On je naveo i veoma zanimljivu stvar da je u decembru postigao dogovor sa ruskom armijom. „U tri bolnice kojima rukovodimo sami, jedna u Idlibu i dve u Alepu,naš lokalni personal se saglasio da damo njihove GPS koordinate ruskoj armiji, i ja sam to učinio u decembru. Ja sam ih sam preneo i oni su mi rekli da će naše strukture biti poštovane. I nisu gađane“, rekao je Terzian, ali je dodao da „u slučaju bolnica kojima upravljaju sami Sirijci, a kojima mi pomažemo, nismo sebi mogli da dozvolimo da damo i njihove GPS koordinate“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh