• Zdravlje

  Lepi i opasni?

  noktiFoto: YouTube

  Da, svi znamo da se u lakovima za nokte nalaze hemikalije, ali smatramo da to ne nosi veliku opasnost po zdravlje – na kraju krajeva, ne pijemo lak za nokte. Međutim, studije pokazuju da svaki put kada sređujemo nokte, apsorbujemo najmanje jednu štetnu hemikaliju!

  Iako je još uvek nepoznato kako tačno supstance iz laka za nokte utiču na naše zdravlje, činjenica je da ih naše telo apsorbuje.

  Najopasnija supstanca, prema mišljenju stručnjaka je trifenil fosfat, koji se dodaje kako bi lakovi bili manje zapaljivi, ali i da bi lak bolje prionuo za nokat. Trifenil fosfat se, tvrde naučnici, nalazi na listi sastojaka 49 odsto od 3.000 lakova koje su stručnjaci analizirali.

  Dokaz da naše telo apsorbuje ove supstance je, između ostalog, to što se tragovi trifenil fosfata nalaze u mleku majki, kažu istraživači.

  Istraživanje koje je sprovedeno 2002. godine, pokazalo je da ova supstanca ne uzrokuje iritaciju kože ili očiju, te se zbog toga smatra da ona ne nosi veliku opasnost po ljudsko zdravlje.

  Ipak, neke novije studije su pokazale da trifenil fosfat može da ometa rad hormona, zbog čega se sprovode dalja istraživanja, kako bi se ispitali svi efekti ove supstance na zdravlje.

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici –MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com