Gradovi

Levi: Nemam razumevanje za rehabilitacije

BEOGRAD – Izraelski ambasdor u Srbiji Josef Levi izjavio je da nema razumevanja za rehabilitaciju kolaboracionista tokom Drugog svetskog rata.

Osvrćući se na proces rehabilitacije Milana Nedića, predsednika kolaboracionističke vlade u vreme nacističke okupacije, pred Višim sudom u Beogradu, on je rekao da bi Srbija trebalo da bude obazriva u pogledu istorijskih implikacija po imidž zemlje.

Po njegovim rečima, jedna od stvari koja Srbiju čini tako posebnom, jeste da antisemitizam u njoj nikada nije bio jako popularan.

„Za razliku od drugih država, velika većina Srba nije sarađivala sa zlom. Za razliku od drugih zemalja, koje su na hiljade Jevreja pobile sopstvenim rukama, Srbi to nisu radili. Većina Srba to nije radila iako je bilo kolaboracionista,“ rekao je on Radiju Slobodna Evropa.

Izraelski ambasdor napominje da nije istoričar niti želi da se meša u „mehanizam pravde“ u Srbiji ali da kao Izraelac i Jevrejin veruje da Srbija treba da zadrži svoj profil zemlje koja je rekla ne zlu i lošim stvarima u Drugom svetskom ratu i koja se u to vreme borila protiv nacističke Nemačke.

Povodom Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine od žrtava Holokausta, kome su podršku najavile sve parlamentarne stranke Levi je pohvalio dobru volju srpske vlade, Skupštine i Agencije za restitutciju.

Levi podseća da je u Jugoslaviji pre Holokausta živelo 82.000 Jevreja.

„Velika većina njih ubijena je na veoma brutalan način. Ako se ne varam, ubijeno je 67.000 od 82.000 njih. Na teritoriji današnje Srbije, živelo je 33.000 do 34.000 Jevreja, od čega je gotovo 31.000 ubijeno. Znači, gotovo 90 odsto njih je ubijeno u Holokaustu“, rekao je on.

Foto Tanjug/T.Valič, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh