Gradovi

Levi: Žrtve holokausta moraju biti zapamćene

Levi: Žrtve holokausta moraju biti zapamćene

BEOGRAD – Sve žrtve holokausta moraju da budu zapamećene, poručio je danas ambasador Izraela u Srbiji Jozef Levi, izrazivši zahvalnost Srbiji na tome što svake godine obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta i što ih pamti.

Prema njegovimm rečima, Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, dan kada je oslobođen Aušvic, jedna od retkih „vizitkarti“ koju svako civilizovano društvo nosi u svom džepu.

„To je dan kada se civilizovan svet seća užasne agonije kroz koju je prošao jevrejski narod tokom holokausta, u kojem su milioni Jevreja u Evropi pod nacističkom okupacijom brutalno ubijani, u medicinskim eksperimentima, izgladnjivanjem, streljanjem, prebijanjem“, rekao je Tanjugu Levi, koji je prisustvovao obeležavanju Međunarodnog dan sećanja na žrtve Holokausta, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu u Beogradu.

Ambasador je ukazao na to da holokaust nije zaobišao ni Srbiju, u kojoj su muškarci, žene i deca, ne samo jevrejski već i srpski, ubijani na okrutne načine.

„Oko 8.000 žena i dece je dovedeno na Staro sajmište, ubijani su izgladnjivanjem, na hladnoći, od raznih bolesti, ali najviše njih u gasnim komorama. Oni moraju da budu zapamćeni“, poručio je Levi.

Ističući da je način na koji Srbija pamti žrtve veoma impresivan, ambasador Izraela je zahvalio predstavnicima srpske države na lepim rečima koje dolaze iz velikog srca srpskog naroda.

Govoreći o izgradnji Memorijalnog centra na Starom sajmištu, Levi je rekao da primećuje da zaista postoji iskrena namera da se taj centar izgradi.

„To je veoma važno i siguran sam da će Memorijalni centar biti završen i da će biti veoma važan spomenik koji će podsećati na srpske i jevrejske žrtve u Drugom svetskom ratu“, poručio je Levi.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovali su i oni koji su preživeli strahote logora Staro sajmište.

Jedan od njih je i Josef Žamboki, rođeni Beograđanin, koji je kao dečak izgubio gotovo celu porodicu u ratu, a sam je preživeo zahvaljujući dobroti i humanosti čoveka koji ga je izvukao iz logora i prijavio kao svog sina, dajući mu svoje prezime.

„Kao juče da je bilo, sećam se da sam bio u logoru Staro sajmište, sa celom familijom…Žamboki nas je spasio, izveo iz logora. Spasio je još četvoro dece, čiju sudbinu ne znam, jer smo morali da se raziđemo“, rekao je Žamboki novinarima.

On je ispričao da je neko prijavio njegovog spasioca da krije Jevreje, u septembru 1942. godine, ali da su ipak, preko Pančeva i Novog Kneževca, stigli do Kanjiže, Žambokijevog rodnog mesta.

„Tamo je prijavio da sam ja njegov sin, da mu je žena poginula u Beogradu za vreme bombardovanja, da više nema šta da traži tamo…Svi su nas lepo primili, i tamo sam uspeo da preživim rat“, prepričava Žamboki, danas uspešan izraelski privrednik.

Do 1969. godine živeo je u Jugoslaviji, a zatim ga je put odveo u Izrael, ali i danas, kako kaže, često i rado dolazi u Beograd.

„Ne smemo zaboraviti šta se desilo, to treba ostaviti u sećanju, ali tražiti rešenje za mir. Verujem da se na ovom svetu može živeti u miru, verujem u mir na Bliskom istoku…“, poručio je Žamboki.

On je dodao da se mora dalje razvijati ekonomska sarađa, kao i da je razgovarao sa privrednicima o formiranju zajedničke privredne komore.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh