Gradovi

Levica Srbije: Unutrašnja kontrola i dalje podređena ministru

BEOGRAD – Lider Levice Srbije Borislav Stefanović izjavio je danas da Predlog zakona o policiji nije dobar zato što ni na koji način ne poboljšava materijalni položaj pripadnika policije, kao i zbog toga što je unutrašnja kontrola i dalje podređena ministru unutrašnjih poslova.

„Levica Srbije smatra da zakon o policiji nikako nije dobar, kao i zakon o zaštiti javnog reda i mira i u tom smislu smo predali određene amandmane koji onemogućavaju loše dejstvo ovih predloga zakona“, rekao je Stefanović novinarima u parlamentu.

Kada je reč o Predlogu zakona o policiji, on ni na koji način ne poboljšava katastrofalno loš materijalni položaj pripadnika policije, kaže Stefanović i dodaje da je prema tom predlogu, unutrašnja kontrola ministarstva unutrašnjih poslova i dalje podređena ministru unutrašnjih poslova.

„Mi smo tražili amandmanom da unutrašnja kontrola u MUP-u bude potpuno nezavisna u odnosu na ministre i da normalno slobodno da radi. Ako ostane kao što je sada predlog dr Stefanovića, on će imati kontrolu nad svim unutrašnjim procesima“, istakao je on.

Takođe, Levica Srbije traži da komandni kadar u policiji mora da ima završenu ili policijsku akademiju ili pravni fakultet, a ne da ljudi koji su menadžeri hotelijerstva I turizma upravljaju srpskom policijom u operativnom smislu.

„Što se tiče zakona o javnom redu i miru, za nas je nedopustiva odredba koja kaže da je uvreda službenog lica kažnjiva sa 150.000 dinara zato što nije jasno definisano na koje lice se misli“, objasnio je lider Levice.

Stefanović kaže da bi se kroz zloupotrebu na koju je, kako tvrdi, vlast spremna, moglo doći u situaciju da nešto što se kaže loše javno o nekom državnom funkcioneru ili službenom licu, na primer u policiji, može biti sankcionisano sa visokim novčanim kaznama.

„To je nedopustivo i Levica Srbije traži da se taj deo izbaci iz predloga zakona“, zaključio je Stefanović.

Foto Tanjug, S. Ilić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh