• Svet

  Liberman poručio Rusiji da Izrael neće dozvoliti utvrdjivanje Irana u Siriji

   

   

  Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman uputio je danas poruku Rusiji da Izrael neće dozvoliti utvrdjivanje Irana i šiita u susednoj Siriji, nakon što je njegov ruski kolega rekao da je „legitimno“ prisustvo Teherana u tom ratom razorenoj zemlji.

  „IDF (Izraelske odbrambene snage su spremne i dobro pripremljene za svaki scenario, mi održavamo potpunu slobodu operacija“, rekao je Liberman na kraju dvodnevnog obilaska severne granice Izraela, dodavši: „Nećemo dozvoliti iransko utvrdjivanje u Siriji, niti ćemo dozvoliti da Sirija postane linija fronta protiv države Izrael“.

  On je objasnio da bi oni koji to još nisu shvatili, trebalo da shvate sada. To je njegov odgovor na izjavu Sergeja Lavrova, preneli su izraelski mediji.

  Liberman je obišao granicu u pratnji šefa Generalštaba Izraela Gadija Ajzenkota.

  Izjavi Lavrova koju su prenele ruske novinske agencije prethodilo je upozorenje premijera Izraela Benjamina Netnjahua da tu zemlju neće obavezivati sporazum velikih sila o Siriji i da će delovati onako kako smatra da je potrebno protiv svakog ostatka prisustva kraj izraelske severne granice ili pretnji na sirijskom jugu koje ostanu nakon sporazuma.

  „Objasnio sam našim prijateljima, pre svega Vašingtonu i takodje našim prijateljima u Moskvi da će Izrael delovati u Siriji, uključujući južnu Siriju u skladu sa svojim razumevanjem i našim bezbednosnim potrebama“, rekao je Netanjahu u ponedeljak na sastanku svoje konzervativne partije Likud.

  Netanjahu je u oktobru rekao ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu da Izrael neće dozvoliti da Iran utvrdi svoje vojne snage u Siriji.

  U novembru se ispostavilo da se za to nije marilo nakon što je Bi-Bi-Si objavio satelitski snimak koji navodno pokazuje nastavak izgradnje u Siriji za iransku vojsku u periodu od januara do oktobra.

  Na 50 kilometara od Golanske visoravni gradi više od 20 zgrada, a veruje se da će u njima biti smešteni vojnici i vojna vozila.

  „Izrael je već objasnio svoje pozicije svojim prijateljima u Moskvi. Premijer Benjamin Netanjahu rekao je predsedniku Vladimiru Putinu da će u svakom slučaju Izrael nastaviti da vodi računa o sopstvenim bezbednosnim potrebama“, navedeno je u saopštenju Netanjahuovog kabineta posle izjave Lavrova.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com