• Gradovi

  Liberman tvrdi da je rakete iz Sirije ispalio Hezbolah namerno

  Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je danas da raketna vatra na izraelsku stranu Golana u subotu nije bila greška, već „namerna“ i da ju je izveo libanski Hezbolah „koji pokušava da uvuče Izrael u bitku“.

  Govoreći poslanicima iz svoje nacionalističke partije Izrael naš dom (Jisrael bejtenu), on je za prekograničnu vatru rekao da je izvedena „ličnom i direktnom naredbom Nasralaha“, aludirajući na lidera te šiitske organizacije Hasana Nasralaha i pet projektila koji su ispaljeni u subotu.

  U novinskim izveštajima je navedeno da se radi o grešci i prelivanju sukoba, a današnju Libermanovu ocenu da je napad naredio Nasralah nisu mogli da potvrde odbrambeni izvori. Jedan odbrambeni zvaničnik rekao je da Libermanovi komentari o Nasralahu i raketnoj vatri na Golanu nisu potekli od vojske već su zasnovani na njegovom razumevanju, proceni i perspektivi.

  U medjuvremenu je vojska navela da je vatra došla sa teritorije koju kontrolišu snage sirijskog predsednika Bašara Asada, ali po svoj prilici bez njegovog znanja.

  „Zato pozivam i Asadov režim i takodje ruske snage koje su tamo prisutne, da obuzdaju Hezbolah. I to je još jedan primer zašto oni moraju biti izbačeni iz Sirije što je moguće brže“, rekao je Liberman.

  On i izraelski premijer Benjamin Netanjahu su u poslednjim nedeljama optuživali Iran da pokušava da proširi vojni uticaj na jugu Sirije blizu granice Izraela i upozoravali da potezi Teherana neće biti ignorisani.

  Izraelska vojska je raketiranje u subotu označila neubičajenim, a činjenica da se desilo rano ujutru kada nije bilo sukoba pojačalo je sumnje da je vatra bila namerna. U svakom slučaju Liberman je rekao da Izrael i dalje smatra odgovornim režim sirijskog predsednika Asada.

  Izrael je u odgovoru na tu vatru napao sirijsku artiljeriju. Ta zemlja nastoji da se drži podalje od rata u susedno Siriji, ali je napadala skoro 100 puta poslednjih godina konvoje oružja namenjene libanskom Hezbolahu protiv koga je u leto 2006. godine ratovala više od mesec dana.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com