Svet

Libija izgubila 68 milijardi dolara zbog rata i haosa,

Kako prenosi AP, Sanala, koji je u Londonu na konferenciji koja okuplja potencijalne investitore, dao je tu izjavu neposredno pošto je libijski međunarodno priznati parlament odbacio vladu nacionalnog jedinstva i politički sporazum rivalskih frakcija.

libija

Prošle nedelje Libija je formirala novu vladu nacionalnog jedinstva usmerenu na ujedinjenje sukobljenih frakcija u toj zemlji, u skladu sa planom koji podržavaju Ujedinjene nacije.

Bez jedinstvene vlade, neće biti „ni bezbednosti, ni stabilnosti“, rekao je Sanala i dodao da će taj vakuum omogućiti da se pojave „druge terorističke i ekstremističke grupe“.

UN pokušavaju da izdejstvuju formiranje jedinstvene vlade u Libiji, sastavljenu od dve frakcije – jedne, islamističke, koja stoluje u prestonici Triploliju, i druge koja ima međunarodnu podršku, i kontroliše istočni deo zemlje.

Libijci povezani sa Islamskom državom (IS) dobili su na snazi i preuzeli odgovornost za niz napada na naftne terminale i naftna polja, što je jedini izvor libijskog bogatstva.

„To je problem u Libiji i nije toliko komplikovan… Imamo dve frakcije u Libiji, a one nažalost ne vode računa o interesima Libije“, rekao je Sanala na skupu u Četam hausu.

On kaže da IS ne želi da kontroliše naftna postrojenja, već da ih onesposobi.

Njegova procena o 68 milijardi dolara odnosi se na izgubljenu proizvodnju i izvoz od 2013. godine i ne uključuje štetu načinjenu na lukama i naftnim postrojenjima.

On je, umesto da samo okrivi IS, žestoko kritikovao i naoružane snage kojima je povereno čuvanje naftnih postrojenja.

Opisujući 27.000 njihovih pripadnika više kao smetnju, nego kao korist u obezbeđenju objekata, Sanala je rekao da, iako možda nisu direktno povezani sa IS, oni sa ekstremistima dele isti cilj – destabilizaciju zemlje.

Njih predvodi Ibrahim Džedran, koji se snažno zalaže za stvaranje poluautonomnog regiona na istoku Libije i koji je 2014. godine pokušao da prodaje naftu bez dozvole centralne vlade.

Sanala sugeriše da bi uklanjanjem tih snaga, odnosno njihovim uključivanjem u jedinstvene državne strukture, proizvodnja nafte bila udvostručena u roku od nekoliko dana.

Libija je zapala u haos nakon svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg predsednika Moamera Gadafija 2011. godine. Pre toga, proizvodnja nafte iznosila je 1,61 miliona barela dnevno.

„Libija je na raskrsnici“, rekao je Sanala.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh