• Novosti online

  Lider Islamske države se pojavio u videu prvi put posle pet godina

  Lider Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi pojavio se prvi put posle pet godina u video snimku, priznao poraz ekstremista u poslednjem uporištu te grupe u Siriji, ali je i najavio da predstoji „dugačka bitka“.

  Al-Bagdadi je pozvao sledbenike da intenziviraju napade na Francusku i pohvalio nedavne napade u Šri Lanki u kojima je poginulo više od 250 ljudi.

  Lider Islamske države je kazao da su ti napadi „zadovoljili srca muslimana“ i da su bili „deo osvete koja čeka krstaše i njihove sledbenike“.

  „Oni treba da znaju da će džihad biti nastavljen do sudnjeg dana“, rekao je al-Bagdadi.

  On je u videu više puta govorio i o nedavnim dogadjajima, uključujući pobedu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na izborima u Izraelu i pad dugogodišnjih diktatora u Alžiru i Sudanu, Abdelaziza Buteflike i Omara al-Bašira.

  Al-Bagdadi je priznao da je Islamska država izgubila rat u sirijskom selu Baguzu koje su u martu zauzele Sirijske demokratske snage koje imaju podršku SAD.

  On je dodao da je bitka za Baguz pokazala „varvarstvo i brutalnost“ Zapada i „hrabrost, postojanost i otpornost nacije islama“.

  „Zapravo, bitka islama i njegovog naroda protiv krstaša i njihovih sledbenika je dugačka bitka“, rekao je al-Bagdadi.

  U videu objavljenom danas na propagandnom sajtu ekstremista Al-Furkan al-Bagdadi sedi na podu u bež prsluku i ima veliku sivu i crvenu bradu, a pored njega je, kako se čini, automatska puška.

  To je prvo pojavljivanje lidera Islamske države u videu otkako je 2014. godine održao propoved u džamiji al-Nuri u iračkom gradu Mosulu. On je tada pozvao muslimane širom sveta da se zakunu na vernost kalifatu koji je proglasio i da poštuju njega kao lidera.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com