Gradovi

Lider Islamske države: Siguran sam u pobedu

BAGDAD – Lider Islamske države Abu Bakr Al-Bagdadi rekao je da je siguran u pobedu, a to je poručio na zvučnom snimku koji je objavila ta džihadistička organizacija, prvi put se oglasivši otkako je počela ofanziva na irački grad Mosul, javlja danas Rojters.

Bagdadi je u poruci pozvao ljude u Mosulu da se bore protiv „Božjih neprijatelja“, a borce-samoubice je pozvao da „unište gradove nevernika“.

AFP prenosi da je Bagdadi na audio-snimku poručio da se Islamska država neće povući iz Mosula.

Iračke bezbednosne snage i kurdske pešmerge počele su ofanzivu na Mosul 17. oktobra, uz vazdušnu i kopnenu podršku koalicije na čelu sa SAD protiv sunitskih ekstremista.

Iračke antiterorističke jedinice zauzele su u utorak zgradu državne televizije u Mosulu, što je dosad najvažniji objekat koji su preuzele od početka ofanzive protiv džihadista Islamske države u tom gradu, izjavio je komandant ove elitne jedinice.

Prethodno su iračke specijalne snage ušle na periferiju Mosula i napredovale prema centru, uprkos žestokom otporu Islamske države koja drži grad, rekao je jedan irački general.

To je prvi put da su irački vojnici ušli u Mosul od kada su ekstremisti Islamske države zauzeli grad 2014. godine.

Mosul je poslednje veliko uporište Islamske države u Iraku, grad iz koga su proglasili „kalifat“ do Sirije, i njegov gubitak će predstavljati veliki poraz za džihadiste.

Foto twitter/AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh