Gradovi

Lider Podemosa predložio formiranje vlade sa socijalistima

MADRID – Lider španske partije Podemos Pablo Iglesijas predložio je danas da ta stranka, koja se protivi merama štednje, formira vladu sa socijalistima, što čini verovatnijom levičarsku vladajuću alijansu posle prošlomesečnih izbora čiji ishod nijednoj stranci nije omogućio parlamentarnu većinu.

Iglesijas je na konferenciji za novinare rekao da je obavestio kralja Felipea Šestog o želji svoje stranke da „formira vladu promene sa socijalistima i Ujedinjenom levicom“ te da će nastojati da dođe na mesto potpredsednika vlade, prenosi AFP.

Lider Podemosa je obećao da će levičarska vlada usvojiti mere u roku od prvih sto dana kako bi sprečila isterivanje kućevlasnika koji ne mogu da otplate hipoteke i da će učiniti više da pomogne ljudima koji su već dugo nezaposleni i više ne uživaju nikakve pogodnosti.

Takođe je rekao da će levičarska vlada otplatiti španski dug, ali i da će „smanjivati deficit u sporijem ritmu“.

Podemos, koji je osvojio treće mesto na opštim izborima 20. decembra, do sada se nije izjašnjavao da li bi pristao na formiranje vlade sa socijalistima.

Posle prošlomesečnih izbora, u parlamentu se nije mogla lako oformiti vladajuća većina, podseća francuska agencija.

Konzervativna Narodna stranka premijera Marijana Rahoja osvojila je većinu poslaničkih mesta – 119, ali ne i apsolutnu većinu u 350-članom parlamentu.

Rahoj je pozvao na „veliku koaliciju“ Narodne stranke, socijalista koji su došli na drugo mesto sa 89 osvojenih mesta, i nove stranke desnog centra Sijudadanos kojoj je pripalo 40 mesta, ali je do sada dobio prećutnu podršku samo od Sijudadanosa.

Socijalisti odbacuju prednost Narodne stranke i žele levičarsku alijansu „naprednih snaga“ koja uključuje Podemos i saveznike te nove stranke koji su osvojili 65 mesta zajedno sa Ujedinjenom levicom kojoj su pripala dva poslanička mesta.

Preview

King Felipe VI, Pablo Iglesias

Slide

King Felipe VI, Pablo Iglesias

Slide

King Felipe VI, Pablo Iglesias

Slide

King Felipe VI, Pablo Iglesias

King Felipe VI, Pablo Iglesias

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh