• Svet

  Lider španskih socijalista podneo ostavku

  MADRID – Lider najveće opozicione stranke u Španiji, Socijalističke partije (PSOE), Pedro Sančes podneo je danas ostavku nakon što je pretrpeo poraz u partijskom glasanju, a njegov potez mogao bi da utre put formiranju nove vlade i okončanju devetomesečnog političkog zastoja, javlja Rojters.

  Članovi Socijalističke partije sastali su se danas da bi odlučili da li da u oktobru otpočnu izbore novog rukovodstva, kao što je Sančes predložio, ili da ga zbace, nakon što se socijalistička vrhuška pocepala na dva dela ranije ove nedelje, nakon što je 17 članova rukovodstva podnelo ostavke.

  „Uvek sam verovao da Socijalistička partija mora da pruži alternativu, a nažalost to nije bilo moguće… Podnosim ostavku. Bila mi je čast“, rekao je Sančes članovima stranke nakon što je poražen na glasanju, naveo je neimenovani izvor iz njegovog okruženja.

  Svrgavanjem Sančesa, socijalistički buntovnici se nadaju da će naći načina da izbegnu nove izbore, uključujući potencijalno uzdržavanje od glasanja o poverenju kako bi se vršiocu dužnosti premijera Španije Marijanu Rahoju omogućio drugi mandat.

  Ukoliko vlada ne bude formirana do kraja oktobra, treći po redu izbori u Španiji biće raspisani u decembru.

  Sančes je odavno u zategnutim odnosima sa Rahojevom konzervativnom Narodnom partijom, koja je osvojila najviše glasova, ali ne i većinu, na izborima u dva navrata koji nisu doneli pobednika, a taj spor je osujetio pokušaje da se formira nova španska vlada.

  U PSOE-u mesecima vlada nezadovoljstvo Sančesovim predvođenjem tokom devetomesečne političke krize u Španiji, tokom koje rivalske partije nisu uspele da se posle dva kruga izbora, koji nisu iznedrili pobednika, dogovore o formiranju koalicione vlade.

  Socijalisti su na izborima u decembru prošle i junu ove godine ostvarili neke od najgorih rezultata u svojoj istoriji, a loše su prošli i na regionalnim izborima prošlog vikenda, što je predstavljalo kap koja je prelila čašu za mnoge istaknute članove PSOE-a.

  Sančesovi protivnici žele da stranka pomoću svojih 85 mesta u parlamentu omogući okončanje krize u zemlji tako što će, uzdržavajući se od glasanja za poverenje vladi, omogućiti prolaz koalicionoj vladi desnog krila.

  Oni tvrde da bi se na taj način izbegli treći izbori, a PSOE bi mogao da ode u opoziciju i tamo ponovo povrati svoju snagu.

  Sančes je, međutim, to odbijao, a početkom meseca je poslanike svoje stranke uputio da glasaju protiv takve koalicione vlade, koju bi predvodio Rahoj.
   

  AP Photo/Francisco Seco

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com