• Novosti online

  Линија која поништава све речи

  У знак сећања на сликара и писца Цветка Лаиновића (1931–2006) у „Галерији 212” представљен је део уметниковог опуса који до сада није излаган пред београдском публиком. Поставка носи назив „Освајање белине” и на њој су приказани радови из периода од неколико деценија, који пружају увид у пут Лаиновићевог сазревања кроз потрагу за јединственим ликовним изразом.

  – Насликана линија поништава све речи – тврдио је Лаиновић, а у каталогу за изложбу, забележила Маја Живановић, ликовни критичар и новинар. Она је подсетила да је Цветко остао препознатљив по „белим сликама”. То су, како каже, симболичне слике брзог цртежа, али линеарног ритма, који се губи у белини текстуре. Међу радовима су изложени „Верници”, „Острог”, „Крштење”, „Христос”, „Милосрђе”, „Породица”, „Стари мост”…

  „Освајање белине” може се пратити од ранијих радова аутора из седамдесетих година прошлог века, где се истиче обликовање ликовних елемената слике, у трагању за истином, одбацује све сувишно и долази до суштине, за њега основног принципа – беле боје и линије.

  Лаиновић је поседовао велику енергију и изузетну преданост сликарству.

  – Стварао је у једном даху, без претходних крокија, истовремено и духовито и промишљено, некада и са дозом цинизма. Свет око себе сажимао је у слике постепеног нестанка препознатљивих облика – протумачила је Маја Живановић.

  Лаиновић је био чувен и по томе што је своју непосредност и искреност несебично давао свима са којима се сусретао, а кроз разне видове уметности – сликарство и књижевност – трагао је за истином и суштином.

  Поставка у галерији у Влајковићевој улици отворена је до 27. септембра.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com