Gradovi

Linta: Hrvatska vojska izvršila etničko čišćenje u RS

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je danas, kako kaže, provokativnu izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je hrvatska vojska bila angažovana na oslobađanju teritorija BiH od velikosrpske agresije na čelu sa Slobodanom Miloševićem, i istakao da je ona u Republici Srpskoj izvršila masovno etničko čišćenje Srba.

Hrvatska vojska zajedno sa Hrvatskim većem odbrane u zločinačkim operacijama „Maestral“ i „Južni potez“ okupirala je zapadne delove Republike Srpske i tom prilikom izvršila masovno etničko čišćenje i brojna ubistva Srba na području opština Drvar, Šipovo, Jajce, Bosanski Petrovac, Ključ i Mrkonjić grad, naveo je Linta u saopštenju.

On pozdravlja odluku MUP-a Republike Srpske da podigne krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala, uključujući sadašnjeg hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića, bivšeg ministra odbrane Antu Kotromanovića i Antu Gotovinu, koji su odgovorni za progon 120.000 Srba i ubistvo više od 1.600 srpskih civila i vojnika.

Tužilaštvo i Sud BiH imaju šansu da pokažu da li su spremni da postanu nazavisne i profesionalne institucije što pretpostavlja da se procesuiraju svi ratni zločini koji su se desili i nad srpskim narodom, navodi Linta.

Samo jednak i objektivan pristup u kažnjavanju svih ratnih zločinaca i poštovanje svih žrtava bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost može doprineti jačanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju.

Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh