Gradovi

Linta Kalmeti: Obustavite uklanjanje miniranih srpskih kuća

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je danas od hrvatskog ministra Božidara Kalmete da obustavi uklanjanje ruševina miniranih srpskih kuća i privrednih objekata u Zadru bez saglasnosti njihovih vlasnika i dok se ne sprovede postupak prikupljanja dokaza i utvrđivanja počinioca terorističkih akcija.

„Tražim od Vas da javno osudite terorističke akcije prema Srbima u Zadru tokom 1991. i 1992. godine, kao i ubistva i mučenja Srba, i da se javno založite da se kazne nalogodavci i počinioci tih zločina ako imate imalo moralne odgovornosti prema svojim nekadašnjim sugrađanima srpske nacionalnosti“, navodi se u otvorenom pismu Kalmeti, koji je ministar mora, saobraćaja i infrastrukture.

Linta je podsetio da je 2010. godine tadašnja hrvatska Kancelarija za ljudska prava zauzela stav da se uklanjanje ruševina sa privatnih poseda može sprovoditi isključivo na temelju pisane saglasnosti vlasnika nekretnine na kojoj se ruševina uklanja.

On kaže da mu je poznato da se Kalmeta poziva na zakonske odredbe prema kojim javna vlast ima mogućnost intervencije u privatno vlasništvo ako preti, između ostalog, i opasnost po zdravlje ljudi od zgrada koje su u ruševnom stanju.

„Međutim, naše je mišljenje da prije uklanjanja ruševina miniranih srpskih kuća i privrednih objekata treba utvrditi ko su bili nalogodavci i počinioci terorističkih akcija u Zadru, ali i u nizu drugih hrvatskih gradova“, ističe se u pismu.

On, takođe, tražim od Kalmete da, kao uticajan član vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, pokrene inicijativu da se obezbede zakonske mogućnosti da vlasnici miniranih srpskih kuća i privrednih objekata van područja ratnih delovanja u sudskom postupku ostvare pravo na naknadu štete posle 25 godina od tragičnih događaja.

Foto Tanjug/ Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh