Gradovi

Linta: Neka se Grabar Kitarović založi za povratak stanova

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da se javno založi za povratak stanarskog prava proteranim Srbima, i na taj način pomogne u rešavanju jednog od otvorenih pitanja između Beograda i Zagreba.

U izjavi za javnost, Linta takođe ističe da očekuje da će hrvatska predsednica odustati od provokativnog i ucenjivačkog pristupa da Srbija mora da reši bar jedno od otvorenih pitanja, kako bi predsednik Srbije Tomislav Nikolić mogao da dođe u Zagreb.

On predlaže Kolindi Grabar Kitarović da Hrvatska reši barem jedno otvoreno pitanje koje se odnosi na povratak oko 40.000 stanova koji su u sudskim postupcima oduzeti proteranim Srbima a na kojima je postojalo stanarsko pravo.

Umesto da Republika Hrvatska vrati oduzeta stanarska prava po modelu koji je primenjen u Bosni i Hercegovini, ona tokom 2003. godine donosi socijalni Program stambenog zbrinjavanja koji je diskriminatorski prema nosiocima stanarskog prava, ističe Linta.

On je podsetio da su se hrvatski sudovi 1990-ih godina pozvali na Zakon o stambenim odnosima iz bivše SFRJ u kome piše ako nosilac prava ne boravi u stanu više od 90 dana stan će mu biti oduzet. Nije uzeta u obzir činjenica da su Srbi nasilno protjerani i da nije postojala nikakva mogućnost da se u navedenom roku vrate. Ovakvi stanovi su poslije toga, na osnovu Zakona o otkupu stanova, otkupljeni od novih korisnika hrvatske nacionalnosti.

Foto skrinšot Tanjug video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh