• Gradovi

  Linta: Oreškovićeve izjeve o ćirilici – kršenje Ustava

  BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je danas osudio izjavu mandatara za sastavljanje hrvatske vlade Tihomira Oreškovića da još nije vreme za ćirilicu u Vukovaru, dodajući da je to kršenje Ustava.

  „Ovim Orešković otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji srpskoj nacionalnoj zajednici drugim manjinama garantuje dvojezičnost“, rekao je Linta.

  On je ukazao i da Orešković ignoriše obavezu koju je Hrvatska preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU krajem 2011. godine da će u punoj meri poštovati ustavne i zakonske odredbe koje omogućuju očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Srba.

  Kako je Linga naveo u saopštenju, HDZ je 2009. godine uveo ćirilicu u Vukovar, a tadašnja HDZ-ova vlada uputila Saboru 2010. godine izveštaj o sprovođenju Ustavnog zakona o pravima nacionlanih manjina u kojem su se pohvalili dvojezičnošću.

  Svi ministri u tadašnjoj vladi Jadranke Kosor, kako je ukazao, su glasali za izveštaj uključujući i sadašnjeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.

  Linta smatra da je „jasno kao dan da je HDZ, iz taktičkih razloga, uveo tada dvojezičnost u Vukovar da bi Hrvatska što pre započela i završila pregovore o poglavlju 23 – Pravosuđe i ljudska prava sa EU sredinom 2011. godine“.

  „Nakon što je Hrvatska postala član EU 2013. godine, HDZ je okrenuo ploču i podržao razbijanje i skidanje dvojezičnih tabli i ukidanje ćirilice u Vukovaru s licemernim obrazloženjem da tobože još nisu sazreli uslovi“, zaključio je Linta.

  Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com