Gradovi

Linta osudio izjave da je ćirilica staro hrvatsko pismo

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je danas izjave rektora Zagrebačkog univerziteta Damira Borasa i direktora Hrvatskog instituta za jezik Želju Jozića da je ćirilica staro hrvatsko pismo, ističući da je u pitanju “kontituirana hrvatska politka otimanja važnih elemenata srpskog kulturnog nasleđa“.

Linta je u saopštenju ocenio da je u tako i Miroslavljevo jevanđelje, najznačajniji i najljepši srpski rukopisni spomenik, proglašen za delo pisano hrvatskom ćirilicom.

Ocenjujući da su Hrvati već oteli Sinjsku alku i srpsko narodno pojanje – ojkanje – koje je u Unesku upisano kao hrvatski narodni običaj, Lintav je naveo i da je na delu “kontinuirana hrvatska politika da se poznate ličnosti iz srpske istorije proglašavaju Hrvatima, kao što su Ruđer Bošković, Nikola Tesla i mnogi drugi“.

Predsednik Saveza Srba iz regiona je podsetio da je dve nedelje nakon uspostave NDH donesena zakonska odredba o zabrani ćirilice, kao i da su tokom 90-tih sistematski uništavane knjige na srpskom jeziku i ćirilici uz odobravanje, kako se navodi, “Tuđmanovog režima, hrvatskih intelektualaca i naučnih i kulturnih institucija“.

U saopštenju se podseća da je nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju započeta antićirilična kampanja u Vukovaru razbijanjem i skidanjem dvojezičnih tabli.

Kako navodi Linta, važno je naglasiti i da Hrvatska uporno odbija da sprovede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, u kome jasno stoji odredba o ravnopravnoj upotrebi ćirilice u 19 opština i dva grada gde je učešće Srba preko jedne trećine u stanovništvu.

Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh