Gradovi

Linta: Pogorsan polozaj Srba zbog HDZ-a i Tadićevog rezima

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je što je Srpsko narodno vijeće objavilo podatake o značajnom porastu etnički motivisanog nasilja, pretnji i govora mržnje usmerenih prema preostalim Srbima u Hrvatskoj i ocenio da je glavni uzrok tome dolazak HDZ na vlast.

Linta, međutim, smatra i da režim Borisa Tadića snosi veliku odgovornost za pogoršan položaj preostalih Srba u Hrvatskoj, jer je odlučio da podrži evropski put Hrvatske „preko leđa svojih sunarodnika“.

Kako navodi Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, u 2014. godini zabeležena su 82, a u 2015. godini čak 189 slučajeva etnički motivisanog nasilja, prijetnji i govora mržnje.

„Glavni uzrok širenju antisrpstva jeste povratak Hrvatske demokratske zajednice proustaškoj politici svog prvog predsjednika Franje Tuđmana nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 2013. godine“, smatra Linta.

Linta smatra i da režim Borisa Tadića snosi veliku odgovornost za sadašnji pogoršan položaj preostalih Srba u Hrvatskoj.

„Režim Borisa Tadića je za vreme pregovora Hrvatske sa Evropskom unijom o poglavlju 23 „Pravosuđe i ljudska prava“ tokom 2010. i 2011. godine odbio da podrži zahtev preko 100 izbjegličkih udruženja da zvanična Srbija upozna Evropski savet, Evropsku komisiju, Evropski parlament, Savet Evrope, OSCE i evropsku javnost sa nerešenim imovinskim i brojnim drugim problemima stotina hiljada proteranih Srba“, tvrdi Linta.

On smatra da je režim Borisa Tadića odlučio da podrži evropski put Hrvatske „preko leđa svojih sunarodnika“ sa, kako kaže, besmislenim obrazloženjem da će Hrvatska posle ulaska u Evropsku uniju postati prijatelj Srbije i rešiti probleme proteranih Srba.

„Nažalost, proterani Srbi i srpski povratnici su znali da će HDZ ponovo pokazati svoje pravo lice i vratiti se svojoj politci iz devedesetih godina čim Hrvatska postane član Evropske unije“, zaključio je Linta.

Foto Tanjug/Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh