Gradovi

Linta: Pokrenuti kampanju protiv rehabilitacije ustaštva

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović da se javno založi da se pokrene medijska kampanja u Hrvatskoj protiv govora mržnje i rehabilitacije ustaštva.

On je takođe pozvao da nadležne istitucije u Hrvatskoj počnu da sankconišu pojedince i grupe koje šire govor mržnje i veličaju ustaški pokret, da se ukinu penzije za ustaše i druge pripadnike hrvatske vojske iz Drugog svetskog rata, kao ida se u školama zabrani upotreba udžbenika u kojima se veliča ustaški pokret i poriču zločini nad Srbima.

Kako se navodi izjavi za javnost, Linta je pozvao Grabar Kitarović i da se sprovede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina usvojen daleke 2002. godine koji garantuje upotrebu ćirilice u javnom životu i da se kazne pripadnici hrvatske vojske i policije koji su počinili zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima tokom 1990-ih godina.

Linta je odbacio kao neistinitu i smešnu tvrdnju hrvatske predsednice u njenom odgovoru Miloradu Pupovcu da je Hrvatska država za primer u zaštiti prava nacionalnih i verskih manjina na evropskom i svjetskom nivou.

„Nije dovoljno da hrvatska predsednica deklarativno s vremena na vreme osuđuje govor mržnje i upotrebu ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ već su potrebne konkretne mere“, ističe se u saopštenju.

Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh