Gradovi

Linta: Zagreb vodi neprijateljsku politiku prema Srbiji

BEOGRAD – Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da je, nakon što je Hrvatska ponovo blokirala otvaranje poglavlja 23 u pregovorima EU sa Srbijom, jasno da zvanični Zagreb vodi neprijateljsku politiku prema Srbiji.

„Hrvatska nastoji po svaku cenu da primora Srbiju da, pre svega, ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine jer na taj način hoće da isključi svaku mogućnost da se sudi pripadnicima hrvatskih oružanih snaga za brojne zločine koje su počinili prema Srbima tokom devedesetih godina,“ naveo je Linta u saopštenju.

On je istakao da Srbija nema pravo da odustane od suđenja za ratne zločine jer je kažnjavanje ratnih zločinaca civilizacijska tekovina i nije vlasništvo bilo koje države, pa ni Hrvatske.

Linta izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Mire Kovača, da Hrvatska aktivno pomaže da se pronađe rešenje za napredovanje Srbije prema članstvu u EU, smatra „pričom za malu decu.“

Hrvatska, istakao je, treba da ispuni svoju obavezu koju je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju Evropskoj uniji krajem 2011. godine a koja se odnosi na procesuiranje ratnih zločina.

„Hrvatska u poslednje 4 godine nije ništa učinila na tom planu. Pored toga, Hrvatska treba da počne odlučnu borbu protiv fašizacije zemlje, jer sve više jačaju snage čiji je cilj rehabilitacija zločinačke NDH i umanjivanje ili negiranje zločina genocida koje su ustaše počinile u Drugom svetskom ratu,“ zaključio je Linta.

Foto Tanjug/Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh