Gradovi

Livadice: Pravda na Kosovu je nedostižna

LAPLJE SELO – Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu i pesničkim časom obeležena je petnaesta godišnjica od napada na autobus „Niš ekspres“ u Livadicama kod Podujeva.

Porodice žrtava i dalje čekaju pravdu.

U eksploziji bombe, postavljene ispod mosta na magistralnom putu Niš-Priština u mestu Livadice kod Podujeva, na današnji dan život je izgubilo dvanaestoro, a ranjeno je četrdeset troje Srba, javio je Kim radio iz Čaglavice.

U prvom od šest autobusa bile su i sestre, Mirjana i Jelena Dragović, Mirjana nije preživela.

Njena sestra Jelena kaže da porodice stradalih još uvek čekaju pravdu.

„Mislim da je 15 godina dovoljno dug period da se neka pravda ostvari, ali izgleda da je kod nas na Kosovu pravda nedostižna“, kazala je Jelena Dragović.

Prastos stradalima u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu služio je mesni paroh Bojan Krstić.

„Ovi koju su ubili naše najmilije, a i mnoge druge iz roda našeg, krivi su najpre ovozemaljskom sudu koji vešto, uz pomoć bezbožnika, izbegavaju. Oni ne znaju da je Hristov sud uvek dostižan pa će im i Hristos suditi zbog nedela njihovih“, kazao je otac Bojan u besedi.

Nakon parastosa održan je pesnički čas. Pesnik Ratko Popović je podsetio da Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije, zajedno sa porodicom Dragović i učenicima Ekonomsko trgovinske škole, četrnaestu godinu zaredom organizuje pesnički čas u znak sećanja na žrtve „gnusnog zločina u Livadicama“.

„Srbi koji su stradali na Livadicama su zaboravljeni“, smatra Popović.

Parastosu u crkvi Svete Petke prisustvovali si su i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, predsednik Privremenog organa Opštine Priština Ljubinko Karadžić i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

Stojanović je kazao da je „priča o Livadicama priča o fašističkoj mržnji onih koji bi želeli da obrišu naš život sa ovog prostora i koji bi želeli da potpuno nestanemo“.

Gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić je nakon parastosa kazao da „Srbi nisu i neće zaboraviti zločin koj se dogodio pre tačno 15 godina“.

„Naše pravo je da bolujemo, tugujemo i podsećamo, a na njima je da žive u nespokoju, jer su oni koji su počinili ova zlodela i dalje na slobodi“, kazao je Kostić.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku u martu 2009. godine zbog nedostatka dokaza oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za „slučaj Livadice“.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh