Gradovi

Ljajić: Formalno pravno treba da izručimo Šešelja

BEOGRAD – Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija čisto formalno pravno treba da izruči lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja Haškom tribunalu, ali da naša zemlja ničim nije doprinela da se dođe u ovakav ćorsokak.

On je naveo da to proizlazi iz clana 29. Statuta Haškog tribunala, ali i da postoji odredba u Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom koja navodi pod kojim uslovima Srbija može da izruci svoje državljane.

„Mi ćemo sasvim sigurno do 15. marta imati mogućnost da ukažemo na sve nelogičnosti koje su pratile čitav ovaj predmet. Dugo se bavim Tribunalom i ovo je možda prvi slučaj da Srbija ničim nije doprinela da se dođe u ovakav ćorsokak“, rekao je za B92 Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Kako je istakao, sve što je Tribunal radio u ovom slučaju bilo je manje više pogrešno od činjenice da nema presude 12 godina, preko puštanja na slobodu bez ikakvih garancija, pa do zahteva da se Šešelj vrati i naprasnog zakazivanja izricanja presude.

„Tome nismo doprineli. Biće prilike da na sve te činjenice ukažemo“, rekao je Ljajić.

Na pitanje kakve je Vlada Srbije dala garancije, on je istakao da Tribunal nije tražio garancije, niti je Šešelje hteo da dobije garancije Vlade Srbije.

„Nikada Šešelj nije hteo da traži garancije. Mi smo dobili pismo Tribunala i u odgovoru smo vrlo jasno istakli da ćemo dati garancije ukoliko se Šešelj sa njima slaže i prihvata uslove koji su važili za sve optužene do tada“, rekao je Ljajić.

Ocenjujući da je napravljen presedan u tom slučaju, Ljajić je naveo i da je Šešelj u pravu kada kaže da je izbačen iz Haškog tribunala.

Prema njegovim rečima, Tribunal nije reagovao na pismo, jer pismo nije ni stiglo, a oni su doneli odluku da Šešelja puste bez ikakvih uslova.

„Jedini uslov koji smo imali u ovom slučaju je da Šešelju ne izdajemo pasoš. Nikakvih drugih uslova za Vladu Srbije nije bilo. Čak i u odluci o puštanju na privremenu slobodu je pisalo da oni očekuju da se Šešelj vrati na izracanje presude dobrovoljno“, podsetio je Ljajić.

Na pitanje kakve su obaveze vlade on je istakao da ima različitih pravnih mišljenja.

„Delimično je Šešelj u pravu kada kaže da u Zakonu o saradnji sa Tribunalom stoji pod kojim uslovima se državljani Srbije izručuju, a da su to manje više dela teških ratnih zločina, udruženje radi vršenja zločina… Međutim, u članu 29 statuta Haškog tribunala jasno stoji da je svaka država obavezna da postupi po nalogu koji izdaje sudsko veće tribunala“, rekao je Ljajić dodajući da čisto formalno pravno Srbija treba da izruči Šešelja.

Na pitanje da li Haški tribunal može da ima razmevanja za obrazloženje da su u toku vanredni parlamentarni izbori, on je rekao da ne zna.

„Do sada nisu imali ni za šta, odnosno za veoma malo toga. Činjenica je da se sve pogodilo, namerno ili slučajno, ne ulazim u to, ali 20 dana pre izbora tražite da se izruči akter vanrednih parlamentarnih izbora“, rekao je Ljajić.

On je istakao i da ne želi da ulazi u to da li je namerno ili slučajno, ali da ako se pita stotinu građana 99 će reći da je to političko, a ne pravno pitanje.

Foto Tanjug, N. Milošević/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh