• Ekonomija

  Ljajić: Iznenađujućih šest ponuda za Telekom

  Lajić je televiziji Vojvodine rekao da će biti izabrana najbolja ponuda, ali i da više informacija ne može da iznosi te da će tako i ostati.

  Ministar Ljajić je dodao i da sledi takozvana treća faza koja traje 14 dana.

  „Savetnik analizira dokumenta, a Agencija za privatizaciju proverava učesnike u postupku. Nakon isteka 14 dana dobićemo listu vrednovanu po ceni koju nude za kupovinu 58 odsto akcija“, ukazao je Ljajić i dodao da će komisija analizirati ponude i dati konkretan predlog.

  Procedura

  Komisija ima 14 dana da odluči da li su tehnički ponude dobre i da li neka ponuđena cena zadovoljava. Ako ne zadovolji nijedna ponuda, onda komisija može da traži da se ponude dopune. Pregovara se sa ponuđačem ili više njih koji su izneli zadovoljavajuće ponude. Pregovori mogu da traju najviše 30 dana plus, eventualno, još 10 dana za preciziranje detalja. Pregovara se o ceni, investicionom planu i socijalnom programu, koji iznosi najmanje 70 miliona evra.

  On je podsetio da je 2012. godine, pri ranijem pokusaju prodaje Telekoma, bio zainteresovan samo Telekom Austrija koji je dao ponudu koja nije zadovoljila tadasnju minimalnu cenu.

  „Sada imamo šest ponuda, što je gotovo iznenađujuće“ rekao je ministar koji je podsetio da je prošle godine prodat bugarski mobilni operater a da je bio samo jedan ponuđač.

  Ljajić je dodao i da ne može u ovom trenutku da govori o bilo kom ponuđacu, jer je to zabranjeno uredbom, ali i naveo da je stav privatizacionog savetnika da se u ovoj fazi ne izlazi sa imenima ili cenom.

  „Sve ovo radimo da bismo dobili sto bolju ponudu“, podvukao je Ljajić i dodao da će radnicima, ako Telekom bude prodat, biti obezbeđen socijalni program, a da se insistira i na investicionom programu.

  „Očekuje se da radnici dobiju adekvatne otpremnine i to će biti najviše otpremnine koje je dobilo bilo koje javno preduzeće“, rekao je Ljajić

  i istakao da Telekom radi sa neuporedivo manje ljudi i izdržava konkurenciju.

  Ljajić je rekao da niko nije rekao da Telekom mora da se proda ali da bi to bilo dobro.

  „Mi ne prodajemo iz hira, niti iz nekakvih političkih razloga, niti da bismo popunili budžetske rupe. Međutim, niko ne zna kako će biti za dve godine na tržištu, nema tog eksperta koji može to da vam kaže“, rekao je Ljajić.

  Upitan da li to znači da se radi o želji za stranim kapitalom, Ljajić je odgovorio da su u ovom trenutku potrebna nova ulaganja, novi servisi da bi se opstalo na tržištu.

  „Bez stranih investicija i novog svezeg kapitala ne mozete da izdrzite utakmicu“, rekao je ministar, navodeći da usluge Telekoma neće poskupeti, jer kompanija posluje po trzisnim uslovima gde konkurencija iziskuje nizu cenu usluga.

  Na pitanje kako će Telekom funkcionisati na Kosovu ako bude prodat, ministar je rekao da će Telekom dobiti dozvole za rad i mogućnost za prosirenje, kao i mogućnost da ucestvuje na tenderu za treceg operatora.

  antr

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com