Novosti online

Љајић: Пресуда Шешељу се може очекивати до 31. марта

Хашки трибунал још увек није обавестио Србију о датуму изрицања пресуде лидеру СРС Војиславу Шешељу, али су начелно рекли да се то може очекивати до 31. марта, изјавио је данас председник Националног савета за сарадњу са тим трибуналом Расим Љајић.

Љајић је за ТВ Пинк рекао да ће се Србија о захтеву Трибунала да Шешељ присуствује изрицању пресуде одредити када и дефинитивно стигне тај захтев, наводећи да ће Србија поштовати своје међународне обавезе и свој закон, али да са друге стране мора да води рачуна о укупној стабилности у земљи и у друштву.

Упитан да ли ће Србија да ухапси Шешеља ако буде морала, Љајић је рекао да у овом момент на то питање не може да одговори ни са да, ни са не.

„Ми треба да размотримо све преостале могућности за које постоји шанса да се реализују, не кажем да су те могућности реалне… Имамо неколико захтева Шешељеве одбране, наш правни заступник има неке идеје тим поводом, када се све то исцрпи можемо да кажемо шта ће Србија предузети по том предлогу”, рекао је Љајић.

Упитан за случај радикала које Трибунал оптужује за непоштовање суда, Љајић је рекао да је Србија предложила Трибуналу опцију по којој то да се реши, а то је да им се суди у Србји за оно за шта су оптужени.

„Нисмо добили одговор И чекамо одговор Трибунала. Наш предлог је био строго поверљив, а онда су га они објавили. То је апсолутно њихова грешка. Ово је непоштовање суда, ради се о поднеску под ознаком строге поверљивости”, рекао је Љајић.

Како је поручио, Србија ће урадити све оно што је у њеном интересу да ни на који начин не угрози стабилност у земљи, да поштоје свој закон и обавезе према Трибуналу. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh