Politika

Ljajić šokiran zbog Ivanovića, Đurić traži odmazdu

sud,kosovska mitrovica,ivanovićFoto: Tanjug/Željko Trdišić

Oliver Ivanović je osuđen danas u Kosovskoj Mitrovici na devet godina zatvora zbog ratnih zločina, a ovakvu presudu Rasim Ljajić smatra politički motivisanom.

„Osuditi Ivanovića za te zločine je nepojmljivo sa onim što je on radio u rešavanju problema Kosova“, rekao je Ljajić novinarima u Skupštini Srbije.

On je naveo, dobro poznavajući Ivanovića kojeg smatra prijateljem, da nikada njegovo delovanje nije bilo protivno demokratskim načelima dijaloga sa legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca.

„Ne mogu nikako da Olivera Ivanovića povežem sa tim zločinima, niti sa ovako drakonskom kaznom“, izjavio je Ljajić.

Na pitanje novinara šta država Srbija može da učini, Ljajić je rekao da je država činila sve što je bilo moguće, dala je garancije da se Ivanović brani sa slobode, ali da su joj sada mogućnosti limitirane.

Nama kao pojedincima ostaje da ovaj problem internacionalizujemo, da se stvari razjasne do kraja, rekao je Ljajić.

Ljajić je ukazao da presuda Ivanoviću može imati uticaja na ukupnu atmosferu i da će ona sigurno biti pogoršana.

Građani koji su ostali da žive na Kosovu, logično razmišljaju: Ako je ovako prošao on, borac za demokratska prava, šta da očekuju obični građani, ukazao je Ljajić.

PREISPITATI DALJE PREGOVORE SA PRIŠTINOM

Marko ĐurićFoto: TANJUG/ OKSANA TOSKIC

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da presuda Oliveru Ivanoviću nema veze sa pravom i pravdom, nego predstavlja političku poruku ne samo Srbima na Kosovu, nego i Srbiji i da zbog toga Beograd mora preispitati svoje dalje učešće u pregovorima sa Prištinom.

Ponižavanje Srbije

„Moramo naći pravu meru odgovora na sadašnju negativnu političku klimu i odluke. Ovo što se dešava u dijalogu i procesu protiv Ivanovića je ništa drugo do ponižavanje Srbije. Tome mora doći kraj, to je poniženje i u tome Srbije neće učestvovati“, upozorio je on.

Ova presuda je „crvena linija“ da se zamislimo i preispitamo kako nastaviti dalje. Moramo preispitati naše učešće… Moje lično mišljenje je da ne može da se na ovaj način nastavi, rekao je Đurić RTS-u.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je da se Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić izjasne o novonastaloj situaciji na odgovarajući način i pravovremeno.

Ovde se ne radi o pravnom procesu, nego nastojanju da se čitava Srbija ponizi i kazni, a Prištini učini još jedan ustupak pred razgovore 27. januara u Briselu i pred osnivanje suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova, naglasio je on.

Đurić je zapitao o čemu to i na koji način Beograd i Priština mogu da razgovaraju 27. januara.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh