Gradovi

Ljajić: Srbija očekuje poštovanje od strane Haškog suda

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija potpuno posvećena ispunjavanju obaveza prema tom sudu, ali da očekuje minimum poštovanja sa druge strane.

BEOGRAD – Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija potpuno posvećena ispunjavanju obaveza prema tom sudu, ali da očekuje minimum poštovanja sa druge strane.

„Dugo se bavim problemom Haškog tribunala i ovo je prvi put da se na ovakav način predstavnici tog suda ponašaju prema bilo kojoj strani u procesu. Bilo je perioda kada ta saradnja nije bila na najvišem nivou, imali smo različita gledišta po različitim pitanjima, ali ovakav odnos zaista nikad nije zabeležen“, rekao je Ljajić, govoreći o odnosu pretresnog veća suda prema pravnom zastupniku Srbije Saši Obradoviću.

Ljajić je podvukao da sud nema pravo da se na taj način ponaša, čak i ako se ne slaže sa srpskim pravnim zastupnikom.

„Naš pravni zastupnik je prekidan u pola rečenice, to je stvorilo jedan loš utisak, neravnopravnog tretmana koje ima strana u postupku. Obradović je iznosio svoje stanovište, možete da se sa tim ne slažete, i da kritikujete, ali nemate pravo da se na taj način ponašate“, rekao je Ljajić novinarima na Beogradskom sajmu.

On je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza prem Hagu, ali da očekuje minimum poštovanja sa druge strane, čak i kada različito gledamo na pojedina pitanja.

„Činimo sve da obaveze prema Tribunalu ispunimo, ni jednog trenutka ne ugrožavajići političku stabilnost u zemlji i time smo se rukovodili svih ovih godina saradnje sa sudom“, ukazao je Ljajić.

Govoreći o zahtevu za hapšenje troje radikala, Ljajić je rekao da je Hag došao u problem koji je sam napravio, jer mandat sudijama ističe u martu.

„Oni zato žele pošto-poto da završe do marta, ne zbog Šešelja, ni zbog Srbije. Ako to ne urade, mora da se traži saglasnost Saveta bezbednosti UN za produženje mandata, koja podrazumeva obavezu država članica da finansiraju sudije i celokupnu administraciju“, rekao je Ljajić.

Tribunal je, prema njegovim rečima, upao u sopstvenu zamku iz koje traži način da izađe, ali jedinu cenu plaća Srbija.

On je podsetio i da je lider radikala Vojislav Šešelj, pušten u novembru, a da prethodno nisu tražene garancije Srbije.

„Šešelj je bezuslovno pušten ili bolje rečeno najuren iz tog suda, Hag je hteo da se reši tog balasta, a onda su zahtevali da se Šešelj vrati“, podsetio je Ljajić.

Srbija, istakao je on, u postupku ništa nije učinila loše ni neprofesionalno, već je sve greške napravio Tribunal.

„Od toga da neko leži 12 godina bez presude, do puštanja pa zahteva da se Šešelj vrati. Mi smo bili bukvalno posmatrači, niti nas je ko pitao, niti nas je ko konsultovao, a onda se od Srbije traži da svoje obaveze izvršava u vrlo nezgodnom trenutku“, rekao je Ljajić.

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je juče da će Vlada Srbije uputiti protestnu notu Haškom tribunalu zbog ponašanja pretresnog veća prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahteva za hapšenje troje radikala.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh