Gradovi

Ljajić: Zukorlić je huligan

BEOGRAD – Potpredsednik vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da Sveopšti sabor islamske zajednice u Novom Pazaru, koji je bio sazvao narodni poslanik i bivši muftija Muamer Zukorlić, nije nikakav sabor, već predstava za publiku u Beogradu po principu „ja ću vam praviti probleme ukoliko ne rešite moje lične zahteve“.

To u Sandžaku „više ne prolazi“, rekao je Ljajić u intervjuu „Politici“.

Na konstataciju da se ti Zukorlićevi zahtevi tiču univerziteta, on kaže da se radi o bespravnoj gradnji i pravljenju rugla od centra Novog Pazara, pa se želi skrenuti pažnja i, pa se „priča okreće da se dobije podrška u Beogradu“.

„Nažalost, on tu podršku ima odnekud, čim se dozvoljava da može da radi šta hoće, da niko ne interveniše, da se nadležne institucije prave i gluve i slepe…“, rekao je Ljajić.

Kako je objasnio, Vrhovni sud je predudio da ta zgrada koja se sada dodatno proširuje, treba da se vrati ljudima koji su je kupili u privatizaciji.

„On (Zukrolić) je tu upao sa naoružanim ljudima, oteo je, navodno jer je bila vakufska imovina, i sad od nje pravi kafiće, butike, zlatare…“, naveo je Ljajić.

Na konstataciju da ispada da je Zukorlić jači od Vrhovnog suda, Ljajić odgovara da je „sigurno jači“ i da za to nema objašnjenje.

Na primedbu da zvaničnici tvrde da niko nije jaci od države, mada bi neko dodao „osim navijača“, a sada izgleda i Zukorlića. Ljajić kaže:

„Pa on i jeste zapravo navijač i huligan. On nije ništa drugo nego to. To su iste metode, isti recepti, apsolutno identično sve, nikave razlike tu nema“.

Ne odustajem od kandidature

Ljajić je rekao da ostaje pri odluci da se kandiduje za predsednika Srbije.

On je istakao da je prethodno neophodno čuti stavove koalicionih partnera, pre svega SNS-a, da bi se videlo da li će imati jednog kandidata ili će stranke moći same da učestvuju na tim izborima.

Prema njegovim rečima, druga stvar koja se pojavljuje kao prepreka jeste „cirkus“ koji se pravi od tih izbora.

„Svako kome padne na pamet, ko je ustao na levu nogu, razmišlja da se kandiduje. Sebe smatram ozbiljnim čovekom da bih učestvovao u nekom cirkusu s nekim ‘šećerovskim’, ‘jogi letačima’, koji koriste ovu priliku da im se ime pojavi u novnama ili plakat visi na nekoj banderi“, dodao je Ljajić.

Upitan u kakvim uslovima će se ti izbori odigrati, u kontekstu bezbednosti, s obzirom na oružje nađeno u Jajincima i da se govori o bezbednosti premijera i njegove porodice, Ljajić je rekao:

„Situacija u Srbiji je stabilna, institucije treba da obavljaju svoj deo posla, Ta priča treba da se izmesti sa naslovnih starana tabloida u institucije i službe koje koje moraju da daju svoju ocenu i sud. Nijedna situacija ne sme da se minimizira, ili relativizije, i da se od nje prave šale. Šta god na kraju bilo, ne isključujući nijedan mogući scenario, treba da se izađe i kaže o čemu je zapravo reč“.

On ne očekuje da će američki izbori uticati na izbore u Srbiji, iako mogu da utiču na talas podrške desnim, populističkim, antisistemskim strankama i pokretima, koji je zahvatio dobar deo Evrope.

„Ta atmosfera može da pomogne nekim kandidatima koji se nalaze na desnom krilu političkog spektra, ali ne dominantno – da moze da utiče na rezultat izbora“, napomenuo je Ljajić.

On je, takođe, izrazio zbunjenost prevelikim očekivanjima u Srbiji od neočekivanog ishoda američke predsednicke trke.

„Razumem da se ljudi raduju porazu Hilari Klinton, ali ne razumem ovoliku histeriju zbog pobede Donalda Trampa, rekao je Ljajić, ocenjujući da je ova situacija jedna velika nepoznanica – za sve.

Upitan da li je naša vlada omašila u prognozama kada je premijer otišao na skup Fondacije Klinton, on je rekao da to uopšte nije bilo svrstavanje i dodao da je ta konferencija imala sasvim drugi smisao i poruku. „Šta je dobitak od neučestvovanja? Nismo pozivali da se glasa za bilo koga, niti bi to imalo nekog značajnog efekta“, ukazao je Ljajić.

Foto Tanjug/N.Milošević, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh