Gradovi

Ljikić: Fasada se obrušava, ugroženi prolaznici

Stanari solitera u ulici Albanske spomenice u Boru, zatražili su pomoć lokalne samouprave u tom gradu za sanaciju oštećene fasade, tvrdeći da oštećenja na zgradi prete da ugroze bezbednost dece, stanara i prolaznika, kazao je danas predsednik Skupštine stanara te zgrade Jurica Ljikić.

BOR – Stanari solitera u ulici Albanske spomenice u Boru, zatražili su pomoć lokalne samouprave u tom gradu za sanaciju oštećene fasade, tvrdeći da oštećenja na zgradi prete da ugroze bezbednost dece, stanara i prolaznika, kazao je danas predsednik Skupštine stanara te zgrade Jurica Ljikić.

On je u izjavi Tanjugu precizirao da je od Javnog preduzeća za stambene usluge Bor dobio potvrdu da je neophopdno sanirati kompletnu fasadu solitera.

„Postoji velika opasnost zato što je u blizini zgrade dečije igralište. Tu prolaze đaci do Osnovne škole „Vuk Karadžić“, koja je u blizini. Ugroženi su životi i stanara i prolaznika, jer su kompletne ploče sa fasade počele da se odvajaju“, upozorava Ljikić.

On je istakao da je Skupština stanara pomoć u rešavanju ovog problema zatražila od Javnog stambenog preduzeća u Boru i lokalne samouprave.

Direktor Javnog preduzeća za stambene usluge Bor Goran Petrović potvrdio je za Tanjug da je upoznat sa ovim problemom i dodao da su već preduzeti određeni koraci za sanaciju oštećene fasade.

„JP za stambene usluge obavilo je razgovor sa desetak izvođača radova, koji su u stanju da isprate tako veliku investiciju, kroz kredite. Sa celom problematikom upoznali smo i čelnike lokalne samoupave, koji su krajnje ozbiljno shvatili situaciju i opština je već preduzela niz mera i koraka kako bi našla zakonsku mogućnost da problem fasada, ali i ostalih gorućih problema u zgradama reši“, kazao je Petrović.

Direktor JP za stambene usluge Bor naglasio je da je održavanje zgrada u nadležnosti vlasnika stanova i dodao da u ovakvim slučajevima postoji procedura, koju JP za stambene usluge poštuje godinama.

„Da bi se išta radilo na zgradama, neophodno je da predsednik Skupštine stanara otvori radni nalog, posle čega stručne službe izlaze na teren i obračunavaju obim i predračun radova. Nakon toga bira se preduzetnik sa najpovoljnijom ponudom“, objasnio je Petrović.

Prema podacima Javnog preduzeća za stambene usluge Bor, prosečna starost stambenih zgrada u tom gradu kreće se od tri decenije, pa čak do 70 i više godina.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh