• Novosti online

  Љубић: Херцег Босна није угашена, актуелнија него икад

  САРАЈЕВО – Председник Главног савета Хрватског Народног Сабора (ХНС) БиХ Божо Љубић изјавио је данас да Хрватска Република Херцег Босна (ХРХБ) није угашена ни напуштена, већ да је актуелнија него икад раније. „С обзиром на стање државе БиХ и све што се данас догађа и са стране политичког Сарајева и са стране Бања Луке, Херцег Босна је данас актуелнија него икада задњих 20 година”, навео је Љубић у честитки хрватском народу поводом 23. годишњице Херцег Босне.

  Херцег Босна је, сматра он, актуелна не само као инспирација за борбу за хрватску равноправност у БиХ, већ је Херцег Босна актуелна и као правна и политичка чињеница. „Коначно, Херцег Босна и данас живи у многим законима и јавним предузећима. Надаље сви закони ХРХБ су и данас на снази за све оне области које нису уређене на нивоу државе. То је, између осталог, Закон о државним празницима, на основу којега ми данас обележавамо ову годишњицу”, нагласио је Љубић.

  Херцег Босна је, како је навео, уграђена у темеље и Федерације и данашње БиХ, на основу Вашингтонских и Дејтонских мировних споразума, прености портал Кликс.ба. Он сматра да су ти међународни споразуми прекршени на штету Хрвата, те да политички представници Хрвата, имају политичко утемељење да траже решења за уређење државе по мери три конститутивна народа.

  Танјуг

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com