• Zdravlje

  Ljutnja vas povređuje!

  bes, agresija, ljut, ljutnjaFoto: YouTube

  S vremenom se javlja hronična ukočenost vrata i upala vratnih mišića, što znatno utiče na kvalitet života, svakodnevno funkcionisanje i radnu sposobnost, piše Politikin Magazin.

  Bolovi u vratu i ramenima nastaju usled grčenja mišića, koji zbog toga postaju kruti, što sprečava normalno kretanje zglobova. U većini slučajeva su posledica savremenog načina života, u šta spada, pored emotivne i psihičke napetosti, nedovoljna fizička aktivnost i previše sedenja u nepravilnom položaju (prilikom vožnje, za računarom, spavanje na neudobnom jastuku).

  Osim bolova u vratu i ramenima, ukočenost vrata i ograničenja pokretljivosti u vratnom delu kičme, postoji niz sipmtoma. Na primer, trnjenje ruku i prstiju (čest pratilac problema s vratnom kičmom) može asocirati na šlog ili infarkt, naročito ako je u pitanju leva strana tela.

  Osećaj „knedle u grlu“ često dovodi u sumnju rad hormona štitaste žlezde, kao i zamagljenost vida. Tu su još i anksioznost i depresija, što neretko pogađa osobe sa hroničnim problemima s vratnom kičmom, kojima se ona pripisusuju lekovi za smirenje i antidepresivi, a da precizan uzrok problema nije definisan.

  Česte su i glavobolje, a prepoznaju se tako što obično boli jedna strana glave ili potiljak.

  Prevencija obuhvata pravilno držanje tela toko hodanja, sedenja i ležanja, adekvatan jastuk (ne postoji univerzalan model – treba isprobati), redovno vežbanje i povremenu masažu.

  Topli oblozi ubrzavaju cirkulaciju i opuštaju mišiće. U ovu svrhu mogu se koristiti termofor, flaster specijalno za to namenjeni, peškir natopljen vrućom vodom… Bolna mesta zagrevaju se najmanje deset minuta.

  Od pomoći svakako može biti i naizmenično stavljanje obloga (toplih i hladnih), ali i nođenje cervikalne kragne, koja bi trebalo da bude napravljena tačno po meri, a sprečava bolove u vratu i ramenima. Ovo se posebno savetuje osobama koje mnogo vremena provode pored monitora, jer rasterećuje vratne mišiće.

  Takođe, trudite se da se manje ljutite, nervirate i frustrirate, pa će i vaše telo osetiti to psihičko olakšanje.

  Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici –MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

  Link Izvora

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com