• Gradovi

  Lončar: Deo naknada trudnica ubuduće na računu poslodavaca

  BEOGRAD – Nova zakonska rešenja u oblasti zdravstva doprineće višem nivou kvaliteta zdravstvenih usluga i unapređenju rada zdravstvenih ustanova, ali i boljem položaju trudnica, pošto će ubuduće RFZO 35 odsto naknade trudnica prabacivati na račun poslodavca, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

  Lončar je pojasnio da je izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno da će ubuduće RFZO 35 odsto naknade trudnicama prabacivati na račun poslodavca, a ne na račun osiguranica, kako je do sada bio slučaj.

  To je, prema njegovim rečima, dovodilo do kašnjenja u isplati tih sredstava, a novim rešenjem trudnice će biti u boljem položaju.

  Lončar je predstavio još jednu izmenu u tom zakonu, prema kojoj će potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu biti izdavana na period do kada je osiguranik upućen na rad u inostranstvo, a ne do 12 meseci kako je do sada bilo.

  Poslanici su započeli načelnu raspravu o tri zakonska predloga iz oblasti zdravstva, reč je o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, o zdravstvenom osiguranju i o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koje je Lončar predstavio poslanicima.

  Kada su u pitanju izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Lončar je objasnio da će osnivačka prava nad kliničkim centrima biti preneta sa grada na republiku.

  Njima se, ponovo omogućava dopunski rad za medicinske radnike u ukupnom trajanju jedne trećine radnog vremena.

  Izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva predviđeno je da dan stupanja na snagu tog zakona umesto 1. januar 2016. godine bude godinu dana kasnije.

  Foto TANJUG/S. Radovanović, arhiva

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com