• Zdravlje

  Lončar: Do kraja nedelje ugovori o inovativnim lekovima

   

  Slide

  Lonačar: Ne možemo da ispunimo sve želje

   

   

  Slide

  Lonačar: Do kraja nedelje ugovori o inovativnim lekovima

   

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar očekuje da će do kraja nedelje zasedati Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji treba da donese odluku o potpisivanju ugovora sa proizvođačima lekova, kako bi inovativni lekovi bili stavljeni na listu.

  BEOGRAD – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar očekuje da će do kraja nedelje zasedati Upravni odbor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, koji treba da donese odluku o potpisivanju ugovora sa proizvođačima lekova, kako bi inovativni lekovi bili stavljeni na listu.

  Lončar je podsetio da inovativni lekovi nisu stavljani na pozitivnu listu poslednjih pet ili šest godina, a da je za te svrhe izdvojen novac prošle, a i ove godine.

  Obrazlažući zašto se kasni sa potpisivanjem ugovora, on je objasnio da se tim pitanjem bavila i posebna komisija koju je formirala vlada, kao i stručna komisija RFZO, a da je u međuvremenu promenjen predsednik UO RFZO.

  Lončar očekuje da će do kraja nedelje biti održana nova sednica UO fonda, na kojoj će se doneti odluka o potpisivanju ugovora, te da će stavljanje na listu inovativnih lekova na taj način biti završeno.

  Ministar je u izjavi novinarima pojasnio da se radi o novim lekovima koji se već primenjuju u zemljama EU i u zemljama u okruženju.

  „Da se ti medikamenti stave na listu lekova tražila su udruženja pacijenata, ali je na našim stručnim komsijama bilo da procene koji su od tih lekova najbolji i imaju najbolji efekat“, rekao je ministar zdravlja.

  Prema njegovim rečima, Srbija nije u mogućnosti da ispunjava „sve želje“, a to ne mogu ni mnogo bogatije zemlje.

  Prioritet su, kaže, bila deca, mladi i oboleli od karcinoma.

  Plan je, ističe Lončar, da se za naredne četiri godine naprave prioriteti, a na struci je da odluči šta je neophodno.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com