Gradovi

Лончар: Квалитетнија здравствена заштита доступнија свима

Осигурано лице које је неоправдано изостало са скрининг прегледа о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, а касније оболи од болести за коју је он организован, учествује у трошковима даљег лечења од те болести, док за оне који се одазову све трошкове сноси РФЗО, једна је од новина у пакету „здравствених закона”, које је јуче у Скупштини Србије представио ресорни министар Златибор Лончар.

Министар тврди да ће ови закони омогућити да квалитетна здравствена услуга буде једнако доступна грађанима у свим деловима државе. Радикали, међутим, сматрају да би „најбоље било да се Предлог закона о здравственом осигурању, повуче на дораду, јер је дилетантски и неће решити проблеме у здравству”.

Представљајући Предлог закона о здравственој заштити, министар Лончар је навео је да су уведене три нове категорије становништва које су обухваћене друштвеном бригом за здравље и то „младе незапослене особе до 26 година, које су на школовању, лица са статусом борца, прогнана лица са простора бивше СФРЈ, расељена незапослена лица и лица са ниским месечним примањима, лица којима се, сем обавезне, обезбеђује и препоручена имунизација и жртве тероризма”.

Казао је да су олакшани услови за оснивање приватне праксе и унапређена решења за допунски рад здравствених радника, као и да, између осталог, домови здравља морају обезбедити здравствену заштиту из области денталне медицине, лабораторијску и другу дијагностику, самостално, или преко друге здравствене установе, односно приватне праксе у складу са законом.

Предлогом закона о здравственом осигурању, како је рекао министар Лончар, проширени су основи осигурања и обим права из обавезног здравственог осигурања. Истакао је:„Најзначајније новине су увођење нових основа осигурања за пољопривреднике, за јавне бележнике и извршитеље, за лица која примају пензију или инвалиднину искључиво од страног носиоца осигурања, а имају пребивалиште или привремено бораве у Србији, за жртве тероризма и за борце који имају утврђен статус борца. Осигурана лица имају право на превентивне и остале прегледе у вези са планирањем породице. Даје се могућност продужења права на накнаду зараде за време привремене спечености за рад због неге члана уже породице – детета до навршених 18 година, када накнада зараде износи сто одсто. Проширена су права осигураних жена којима је извршена мастектомија”.

Истакао је и да ће убудуће изабрани лекар моћи да утврди боловање, уместо као до сада 30 дана, 60 дана. Казао је и да ће осигураницима бити омогућено да их на стационарно лечење упути директно лекар специјалиста, који га лечи, а не само изабрани лекар. Према новим решењима, рекао је, предвиђено је формирање јединствене листе чекања, коју устројава и води РФЗО, а детаљно је уређено и добровољно здравствено осигурање као део здравственог осигурања у Србији.

У расправи је лидер СРС-а Војислав Шешељ казао да је Предлог закона о здравственом осигурању „писан прилично волунтаристички и дилетантски, он не ствара услове да здравствени систем функционише ефикасније од садашњег” и додао: „мој савет је да повучете предлог и дорадите га, или бар да исправите грешке”.

Према његовим речима, проблематична је и диференцијација здравствених радника при дефинисању плата, па „пише да се плате запослених у установама у јавној својини из које стичу приходе изван здравственог осигурања могу увећати у складу са прописима који регулишу плате у јавним службама, а здравство из тога мора бити изузето, посебно хирурзи”. Констатовао је да се „одлив врхунских стручњака не може зауставити без адекватних плата”. Истакао је и да законом мора да се пропише да сви запослени у здравству морају да буду вакцинисани против грипа.

Марија Јевђић (ЈС) похвалила је предложена решења, али је рекла да допунски рад лекара мора да буде транспарентан, „мора се водити рачуна да не буде преусмеравања пацијената из редовне смене у допунску”. Министар Лончар јој је одговорио: „Да не буде дилеме, додатни рад не може да се обавља на месту где постоје листе чекања, то би била озбиљна злоупотреба. Да би неко из државне установе могао да обавља допунски рад, први и основни услов је да на месту где ради не постоји листа чекања”.

Муамер Бачевац (СДПС) казао је да је задовољан радом Министарства здравља и предложеним решењима, истакавши, између осталог, да „скрининг неких болести значи њихово излечење – тотално”. Навео је пример рака дебелог црева, који је „могу да кажем, у епидемији, а једини начин да се изборимо са овом болешћу јесте скрининг”.

На шта је потрошен новац уплаћен у фонд Сергеја Трифуновића

Инсистирао сам тада и инсистирам сада да мора да се изађе пред грађане и каже где је сваки динар од 250.000 евра, које је држава уплатила у фонд „Продужи живот” Сергеја Трифуновића, као и сваки динар који је стигао ес-ем-есом, рекао је јуче министар Златибор Лончар одговарајући на питање лидеру СРС-а Војиславу Шешељу. Додао је да су надлежни органи испитивали неправилности, да нема повратну информацију о томе и апеловао на „све да се то доведе до краја, каква год да је истина, какве год да су чињенице, да се са њима изађе”.

Шешељ је од Лончара тражио информацију, рекавши: „Проблем је што је министарство дало 250.000 евра и што не води рачуна о томе како се ти еври троше, а за оно за шта је наменски дало средства, оно је нашло другог финансијера. Сада овај Сергеј Трифуновић троши тај новац ко зна зашто. Ово је исмевање државе, каква нам је то држава кад уплати новац и не води рачуна”.

Министар му је одговорио: „Сећате се да је Сергеј Трифуновић у том моменту био као један народни херој, који помаже деци, а држава Србија неће да им помогне да се излече. Тих 250.000 евра није дато само за дете које је требало да иде у Шпанију него за још петоро деце, која треба да иду. То дете је стигло у Шпанију, није било најављено, тек по успостављању контаката које смо ми имали у тој болници, дете је примљено. Ја сам на влади тражио да ми морамо да добијемо доказ за сваки динар шта је са тим новцем, не само са тих 250.000 евра ”.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh