Gradovi

Lončar: Majke neograničeno uz obolelu decu, cela plata

BEOGRAD – Ministarstvo zdravlja predložilo je izmene zakona, da majke dece obolele od raka mogu da budu neograničeno uz svoju decu i da primaju 100 odsto zarade, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatobor Lončar.

„U saradnji sa nacionalnim udruženjem roditelja dece obolele od raka, mi smo krenuli sa inicijativom da se te stvari promene u smislu da više ne postoji vremensko ograničenje, jer, jednostavno, ne možete da ograničite roditelju ako se dete nije izlečio za četiri meseca, da ne može više da bude sa njim“, rekao je Lončar za TV Pink.

Smatra da bolovanje majke treba da bude sve vreme dok je dete bolesno, dok se ne izleči i ističe da će se pokušati da bude i 100 odsto zarade, umesto sadašnjih 65 odsto.

Ministar zdravlja naglašava da treba da se shvati da je Srbija došla u tu priliku samo zavaljujući politici premijera, njegovoj istrajnosti na ekonomskoj konsolidaciji i svim bolnim merama koje su postojale, te da se sada rezultati mukotrpnog rada vide.

„Iz tog razloga sada možemo da idemo na ovo i da razmišljamo o ovome i da pomognemo. Ne radi se tu samo o bolesnom detetu, već o celoj porodici. Svi trpe, a naš cilj nije da trpi porodica, niti bilo ko, hoćemo da omogućimo celoj porodici da im bude lakše, da se dete izleči i da porodica bude zadovoljna“, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, zdrava porodica je osnovni cilj, a očekuje da je realno da se do kraja godine taj zakon izmeni.

Govoreći o smanjenu lista čekanja za operacije katarakte i za vantelesnu oplodnju, mogućnošću operacija i u privatnim klinikama o trošku RFZO, Lončar je rekao da će za to iz Republičkog fonda biti izdvojeno nešto manje od 100 miliona dinara za 500 parova da idu na vantelesnu oplodnju.

„Trenutno imamo 428 parova koji čekaju, ali ne samo njih, nego svima koji prođu dijagnostiku, čekae ih mesto da mogu da idu na vantelesnu oplodnju, plus će grad Beograd izdvojiti 10 miliona dinara za 50 parova za treći pokušaj“, naglasio je Lončar.

Navodi da RFZO izdvaja novac za dva pokušaja, grad Beograd za treći, kao što će, smatra, i ostale lokalne samouprave izdvojiti deo novca da i u njihovim sredinama idemo na treći pokušaj.

Kaže da je to, kada je došao na čelo Ministarstva, bilo „tabu tema“, da se o tome se nije pričalo, te da su mu rekli da te liste čekanja nisu ažurirane, da su netačne.

„Mi smo to izneli na sto, krenuli da rešavamo i evo rezultata. Ne postoji važniji zadatak, ne za Ministarstvo zdravlja, već za celu državu, nego da radimo na natalitetu i da omogućimo da se što više dece rađa“, kaže ministar.

Dodaje da, kako se klinike koje ispunjavaju uslove budu javaljale, istog trenutka će se potpisati ugovor i svi oni koji su na listi čekanja, kreću sa procedurom.

„Slično je sa listom za kataraktu. Više od 120 miliona dinara za više od 3.000 operacija katarakte kod privatnika obezbeđeno je, isto u sredu ide poziv, kako se koja klinika bude javljala, potpisuje se ugovor i prioritet će imati pacijenti koji najduže čekaju“, rekao je ministar zdravlja.

Govoreći o zdravstvu, Lončar je istakao da „ovakvog lečenja nema nigde“ i smatra da građani polako to i uviđaju, te da se o zdravstvu u drugim zemljama ne može suditi prema onom što se vidi na filmu i u serijama.

„Na filmu to izgleda idealno, gledate serije, mislite da je to tako. Nije, dragi građani, nije. U mnogim razvijenim zemljama, kada dođete u bolnicu životno ugroženi, nije vam dobro, oni vas pitaju da li imate osiguranje. Ako osiguranje ne pokriva i tu bolnicu, šta će onda sa vama da se desi, da li ćete da stignete do druge bolnice, to njih ne zanima“, kaže ministar.

To je realno, dodao je on i istakao da treba da cenimo to što imamo, jer sve drugo će nam biti „mnogo skuplje i mnogo manje pristupačno“.

„Hajde svi da promenimo odnos, apelujem i na sve one koji su nezadovoljni. Nisu zdravstveni radnici na suprotnoj strani, tu su da pomognu, na zajedničkom smo zadatku i pomoći ćemo ako se udružimo, ako zajedno budemo radili. Imajte samo to na umu, sve ostalo je manje bitno“, zaključio je Lončar.

Foto Tanjug/N.Jovanović,arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh