Gradovi

Lončar: Platni razredi nisu doneti, nema razloga za štrajk

Lončar: Nije sigurno 1000 lekara otišlo iz zemlje

BEOGRAD – Ministarstvo zdravlja neće dozvoliti da se ne poštuju lekari, da se kroz platu ne poštuje njihova školska sprema, o platnim razredima se još razgovara i nema razloga za štrajk, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je rekao novinarima da je suština da platni razredi nisu doneti i da nije čuo da su sindikati zdravstvenih radnika najavili štrajk zbog toga što smatraju da im ti platni razredi donose manje od garantovanog kolektivnog ugovora.

„Ako ćete da štrajkujete, morate da imate neki osnov. Jedino ako vi znate da su doneti platni razredi, a mi ministri ne znamo, niti Kori Udovički, niti ja. Razgovarali smo sa sindiktaima, dogovorili smo se, složili, ne postoji još predlog, morate da imate predlog da bi štrajkovali“, rekao je Lončar.

Ministar je, posle sastanka sa predlagačima i inicijatorima donošenja „Zojinog zakona“ Bojanom Mirosavljević i Dušanom Milosavljevićem, dodao da se još razgovara o predlogu platnih razreda i treba ispoštovati proceduru.

On je dodao da je o tome razgovarao sa ministarkom Udovički, ali i da je bitnije što je u razgovore uključio sindikate i sve zainteresovane.

„Mnogo je bitnije da svi razgovaramo, nego ja. Svako tu ima svoje viđenje, svakoga treba saslušati i naći najbolje rešenje. Shodno u kakvoj situaciji se nalazimo, takvo rešenje će se i naći. Nema razloga za te pompezne štrjakove- da se štrajkuje, a da se ne zna zašto, a nema još ni predloga“, rekao je Loncar.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić najavio je ranije da će zaposleni u zdravstvu stupiti u štrajk ukoliko se usvoji predloženi Nacrt zakona o platama u javnom sektoru, jer, kako je naveo, taj zakon diskriminiše zaposlene u zdravstvu.

Nema tačanog broj lekara koji su otišli iz zemlje

Lončar je rekao da je 1.000 lekara zatražilo sertifikat Lekarske komore Srbije koji im je neophodan za rad u inostranstvu, ali da ne postoji tačan broj onih koji su otišli iz zemlje.

„Njih hiljadu sigurno nije otišlo, ali niko nema tačan broj, morate da idete od ustanove do ustanove“, rekao je ministar i ukazao da je odlazak lekara iz zemlje posledica toga što nisu dobijali specijalizacije.

Ministar je nakon razgovora sa inicijatorima „Zojinog zakona“ Bojanom Mirosavljević i Dušanom Milosavljevićem rekao novinarima da je njegovo ministarstvo uradilo sve što je u njegovoj moći da ne bi došlo do toga.

U prilog tome Lončar je naveo da je zaposleno više od 1.000 lekara, medicinskog osoblja, da je dato više od 3.000 specijalizacija, posebno deficitarnih – pedijatrija, anestezija, radiologija, neurologija.

„Moram da vas podsetim da je to posledica onoga što nisu davane specijalizacije, što ste dve godine morali da radite kao klinički lekar, pa tek onda da konkurišete, ali specijalizacije niko nije dobio. Zato smo došli u ovu situaciju i radimo sve da to rešimo“, rekao je Lončar.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh