Gradovi

Lončar: Smene direktora bile su iznuđene i neminovne

BEOGRAD – Smene direktora u bolnicama i domovima zdravlja bile su iznuđene i neminovne, a cilj nam je da svaka zdravstvena ustanova radi po istim pravilima i da sistem funkcioniše, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Smene su iznuđene, mesec dana pre tragičnog događaja u Loznici bio sam tamo i skrenuo im pažnju baš na ove stvari koje su se desile“, rekao je Lončar gostujući na B92.

Dešavanja u Loznici, kako kaže, samo su ubrzala da se u kraćem vremenskom periodu obiđu sve bolnice, što je bilo neminovno da se uradi.

„Sistem mora da funkcioniše. Hoćemo da uđemo u svaku bolnicu i svaka bolnica da radi po istim pravilima“, rekao je Lončar.

On je dodao da ako jedna bolnica može da bude sređena i da dobro funkcioniše, onda može i druga, jer svi imaju podjednake uslove.

Prema njegovim rečima, svaki pacijent mora da zna šta može i šta treba da dobije u jednoj bolnici, kkao treba da se ponaša svaki pacijent, ali i zaposleni.

Nadzorni tim koji je formiralo Ministarstvo zdravlja u kontrolama bolnica prvo gleda kakva je higijena, porazgovara sa pacijentima, sa zaposlenima, gleda istoriju bolesti, dokumentaciju, kaže ministar i dodaje da pravila postoje samo treba da se poštuju.

„Građanima je važnije da funkcioniše sistem, a ne ko je direktor ili ministar zdravlja“, naglasio je on.

Kontrole po bolnicama već su dale željene rezultate i bolnice u Loznici i Kruševcu već bolje funkcionišu, a ministar zdravlja kaže da nadzorni tim sastavljen od najboljih profesora, tu je da pomogne u rešavanju problema, da edukuju lekare, pregledaju sa njima pacijente.

Ministar se zahvalio premijeru što je sagledao probleme u zdravstvu i krenuo da ih rešava.

„Napravio je ekonomiju koja može to da izdrži. Našao novac da okrečimno i sredimo toalete, da mirišu na čisto. Kupili smo četiri akceleratora, gama nož, nabavili kola hitne pomoći“, naveo je Lončar.

Upitan gde je „zapelo“ kod potpisivanja ugovora sa kompanijama za uvođenje inovativnih lekova, on je rekao da će ti ugovori biti potpisani tokom naredne nedelje.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh