Novosti online

Лончар: Већа подршка родитељима деце оболеле од рака

Министарство здравља предложило је измене закона, да мајке деце оболеле од рака могу да буду неограничено уз своју децу и да примају 100 одсто зараде, изјавио је министар здравља Златобор Лончар.

„У сарадњи са националним удружењем родитеља деце оболеле од рака, ми смо кренули са иницијативом да се те ствари промене у смислу да више не постоји временско ограничење, јер, једноставно, не можете да ограничите родитељу ако се дете није излечио за четири месеца, да не може више да буде са њим”, рекао је Лончар за ТВ Пинк.

Сматра да боловање мајке треба да буде све време док је дете болесно, док се не излечи и истиче да ће се покушати да буде и 100 одсто зараде, уместо садашњих 65 одсто.

Министар здравља наглашава да треба да се схвати да је Србија дошла у ту прилику само заваљујући политици премијера, његовој истрајности на економској консолидацији и свим болним мерама које су постојале, те да се сада резултати мукотрпног рада виде.

„Из тог разлога сада можемо да идемо на ово и да размишљамо о овоме и да помогнемо. Не ради се ту само о болесном детету, већ о целој породици. Сви трпе, а наш циљ није да трпи породица, нити било ко, хоћемо да омогућимо целој породици да им буде лакше, да се дете излечи и да породица буде задовољна”, рекао је Лончар.

Према његовим речима, здрава породица је основни циљ, а очекује да је реално да се до краја године тај закон измени.

Говорећи о смањену листа чекања за операције катаракте и за вантелесну оплодњу, могућношћу операција и у приватним клиникама о трошку РФЗО, Лончар је рекао да ће за то из Републичког фонда бити издвојено нешто мање од 100 милиона динара за 500 парова да иду на вантелесну оплодњу.

„Тренутно имамо 428 парова који чекају, али не само њих, него свима који прођу дијагностику, чекае их место да могу да иду на вантелесну оплодњу, плус ће град Београд издвојити 10 милиона динара за 50 парова за трећи покушај”, нагласио је Лончар.

Наводи да РФЗО издваја новац за два покушаја, град Београд за трећи, као што ће, сматра, и остале локалне самоуправе издвојити део новца да и у њиховим срединама идемо на трећи покушај. Каже да је то, када је дошао на чело Министарства, било „табу тема”, да се о томе се није причало, те да су му рекли да те листе чекања нису ажуриране, да су нетачне.

„Ми смо то изнели на сто, кренули да решавамо и ево резултата. Не постоји важнији задатак, не за Министарство здравља, већ за целу државу, него да радимо на наталитету и да омогућимо да се што више деце рађа”, каже министар.

Додаје да, како се клинике које испуњавају услове буду јаваљале, истог тренутка ће се потписати уговор и сви они који су на листи чекања, крећу са процедуром.

„Слично је са листом за катаракту. Више од 120 милиона динара за више од 3.000 операција катаракте код приватника обезбеђено је, исто у среду иде позив, како се која клиника буде јављала, потписује се уговор и приоритет ће имати пацијенти који најдуже чекају”, рекао је министар здравља.

Говорећи о здравству, Лончар је истакао да „оваквог лечења нема нигде” и сматра да грађани полако то и увиђају, те да се о здравству у другим земљама не може судити према оном што се види на филму и у серијама.

„На филму то изгледа идеално, гледате серије, мислите да је то тако. Није, драги грађани, није. У многим развијеним земљама, када дођете у болницу животно угрожени, није вам добро, они вас питају да ли имате осигурање. Ако осигурање не покрива и ту болницу, шта ће онда са вама да се деси, да ли ћете да стигнете до друге болнице, то њих не занима”, каже министар.

То је реално, додао је он и истакао да треба да ценимо то што имамо, јер све друго ће нам бити „много скупље и много мање приступачно”.

„Хајде сви да променимо однос, апелујем и на све оне који су незадовољни. Нису здравствени радници на супротној страни, ту су да помогну, на заједничком смо задатку и помоћи ћемо ако се удружимо, ако заједно будемо радили. Имајте само то на уму, све остало је мање битно”, закључио је Лончар.

Танјуг

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh