Novosti online

Лоши радови узрок пада фасаде Дома здравља у Миријеву

Само срећом нико није повређен у суботу када се фасада од цигле са зграде Дома здравља у Миријеву срушила поред улаза на педијатријско одељење. Тог дана у престоници уопште није било ветровито, а ни фасада није нагризена зубом времена јер је зграда отворена пре нешто више од шест година. Срећа у несрећи била је што је фасада „изабрала” дан када ће пасти – у установи није било много људи јер викендом код дежурних лекара иде само онај ко баш мора.

Тек сада, када су цигле отпале, види се да је фасада лепљена директно на изолацију од стаклене вуне, појашњава др Драгана Трифуновић-Балановић, директорка Дома здравља „Звездара”, којој припада објекат у Миријеву, напомињујући да ништа није указивало на то да ће се она обрушити.

– Цигле су се порушиле као лего коцкице. Очигледно је да грађевински радови на том објекту нису добро изведени. Објекат је, претпостављамо, грађен у стилу „држи воду док мајстори оду”. Део зграде где је фасада пала оградили смо да не би били угрожени људи који ту пролазе, а сутрадан су траке за обележавање биле покидане и неки пацијенти су ипак одлучили да се крећу туда, сликају или паркирају аутомобиле. Рекла сам једном човеку да не паркира кола на том месту, а он ми је одговорио: „Сви се паркирају. Морам и ја.” Видећемо да на том месту више не стављамо фасаду од цигли, већ да урадимо обичну – објашњава др Трифуновић-Балановић.

Житељи Миријева су од 1986. године чекали да добију здравствену установу у свом крају. У октобру 2006. тадашњи градоначелник Ненад Богдановић најавио је да ће изградњу дома здравља поверити предузећу „Мир инжењеринг” (која се сада налази у стечају) и да ће вредност радова износити 260 милиона динара. Изградња је кренула 30. децембра исте године, а дом здравља свечано је отворен 2009. када су и пацијенти овде почели да се лече. Тада је медијима наглашено да је заправо у објекат морало да се уложи око 416 милиона динара. Али, убрзо су почели да се нижу проблеми са функционисањем објекта.

– Ми већ пет година апелујемо на надлежне да нам помогну у решавању проблема у том објекту, највише због крова који стално прокишњава. Цурило је и на одељењу где нам је рендген дијагностика, и на одељењу гинекологије… Део крова смо успели да поправимо. Објекат је грађен под будним оком Секретаријата за здравство и дат је на коришћење ДЗ „Звездара” 2009. године. Тадашњи надзорни орган дао је дозволу да здравствена установа може да се отвори, па претпостављамо да су имали потребне папире којим се потврђује да је све добро урађено. Ми нисмо утицали на избор извођача радова, то све иде преко надлежног секретаријата – додаје др Трифуновић-Балановић.

Да ли ће и како Секретаријат за здравство помоћи да се реше проблеми у Дому здравља у Миријеву биће познато када њихов архитекта детаљно прегледа објекат.

– Погледала сам документацију. Надлежна је била агенција за инвестиције, а не секретаријат. Видела сам да је у самом старту било проблема са влагом и прокишњавањем у том објекту, што значи да тадашња директорка и надзорни одбор нису смели да дозволе да се он користи док се све поправке не обаве. Грађевински инспектор је, такође, био на терену, данас очекујемо његову процену шта треба урадити са фасадом – појашњава др Вера Дражић, секретарка за здравство.

Како незванично сазнајемо, за ову установу дата је гаранција на само две године, што је веома мало када се узме у обзир да је реч о згради која треба да буде на услузи грађанима дуги низ година, а не кратак временски период. Дом здравља у Миријеву простире се на 4.113 квадратних метара, има службу опште медицине, здравствене заштите деце, школске деце, жена, патронажну службу, лабораторијску дијагностику, физикалну медицину и рехабилитацију, кућно лечење и негу, а канцеларије имају и руководиоци објекта и техничка служба.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh