Gradovi

Lozančić podelio hrvatski državni vrh i vladajuću koaliciju

ZAGREB – Odluka predsednice Kolinde Grabar Kitarović da smeni direktora tajne službe Dragana Lozančića, koju, međutim, u skladu sa zakonom treba da potpiše i premijer Tihomir Orešković, novi je kamen spoticanja u državnom vrhu Hrvatske i vladajućoj koaliciji, treći od formiranja nove vlade pre nepunih mesec dana.

Stručnjaci upozoravaju da je odluka o smeni Lozančića više politička, te da ju je predsednica donela zbog „povređenog ega“, što bi, kako kažu, Hrvatsku moglo da uvede u krizu.

Predsednica je Lozančića, prema tvrdnjama medija, smenila jer u njega, kako mu je, kako se navodi, i lično saopštila, više nema poverenja.

Grabar Kitarović je Lozančiću zamera to što je nije upozorio da kontaktira sa Zdravkom Mamićem, sa kojim je razgovarala o proslavi njenog rođendana, a koji je u tom trenutku bio pod nadzorom tajne službe.

Pozivajući se na nezvanične izvore, hrvatski mediji pišu da će Orešković potpisati odluku o smeni Lozančića, ali ne odmah, najverovatnije za mesec dana.

Ugledni hrvatski advokat Ante Nobilo smatra da je predsednica Hrvatske tu odluku donela ishitreno i premijeru savetuje da se obrati Saboru za zahtevom da ispita ceo „slučaj Lozančić“, pre nego što stavi potpis na odluku o smeni šefa tajne službe.

Grabar Kitarović je odluku o smeni Lozančića donela pre nego se slegla prašina na slučaj opoziva ministra branitelja Mija Crnoju, koji je najavljivao da će zahtevati izradu „registara agresora i izdajnika“ i slučaj ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, čiju hitnu smenu je zatažio Efraim Curof, direktor Centra Simon Vizental, dok je niz nevladinih organizacija, kulturnih institucija i uglednih pojedinaca organizovalo proteste.

Odluku Grabar Kitarović podržava Domoljubna koalicija okupljena oko najuticajnije vladajuće HDZ na čijem čelu je Tomislav Karamarko, dok se manja članica vlasti, nezavisna lista Most, sa tim ne slaže.

Lider Mosta Božo Petrov je, naime, izjavo da se protivi Lozančićevoj smeni.

“Razrešenje se može dogoditi jedino ako su dva potpisa. U ovom trenutku on nije razrešen, predsednica je učinila korak sa svoje strane. Ja sam obavio razgovor s gospodinom Lozančićem, jer sam hteo da se upoznam sa svim stvarima. Ne mogu reći da sam primetio da postoje razlozi zbog kojih on ne bi mogao biti direktorSOA“, kazao je.

Karamarko, međutim, ne deli isto mišljenje i smatra da je predsednica donela odluku koja mora biti uvažena. Petrovu je posebno zamerio sastajanje sa Lozančićem.

„Dijalog i deoba vlasti temelj su demokratije. Demokratija podrazumeva i različita mišljenja, stavove i činjenice na osnovu kojih razboriti i odgovorni političari donose najbolje odluke“, napisao je Karamarko na svom Fejsbuk profilu.

Osim raskola u vrhu koalicije, odluka predsednice je zategla odnose i u samom vrhu države.

Još se, naime, čeka reakcija premijera Tihomira Oreškovića koji se o ovom pitanju konrektno nije izjašnjavao.

Osim među vladajućima ova odluka izazvala je reakciju i opozicije. Očekivano, najžešći je bio donedavni premijer, lider SDP-a Zoran Milanović koji je celu situaciju nazvao „očitim bezvlašćem i haosom, a Lozančića „nacionalnim herojom“.

Nestabilnost u vrhu države potvrdio je i Nobilo rekavši za regionalnu N1 TV da činjenica da nije bilo kontakta predsednice i premijera povodom odluke o smeni Lozančića ukazuje „na haos i bezvlašće“.

A Orešković je navodno „ljut i ponižen“ nakon što je predsednica Kolinda Grabar Kitarović poslala na supotpis odluku o smeni Lozančića, tvrdi 24sata pozivajući se na ljude iz njegova okruženja.

„Orešković definitivno neće biti marioneta, ko god to priželjkivao, a to će i pokazati na ovoj aferi. Njegov plan za sada se sastoji u tome da će potpis na razrešenje Lozančića staviti, ali ne uskoro nego za mesec dana“, tvrdi neimenovani izvor koji kaže da će Orešković pri smeni Lozančića insistirati da se iz odluke o razrešenju ukloni onaj deo u kojem se navodi da Lozančić odlazi zato što je kršio Zakon o obaveštajno-bezbednosnom sistemu.

Oreškoviću je, prema navodima njemu bliskog izvora, cilj zaštititi dignitet Lozančića, predsednice, ali i sebe.

„Predsednica ima pravo na to da joj se neko ne sviđa ili da nema poverenja u nekoga, ali da se čoveku izmišljaju gresi kako bi se opravdala smjna i to bez dokazanih činjenica, neumesno je“, smatra izvor 24sata, blizak kabinetu predsednice.

Foto Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh