Gradovi

LSV protiv pokušaja rehabilitacije saradnika Gestapoa

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da se oštro protivi postupku rehabilitacije osobe koja je, kao saradnik Gestapoa, potkazala predvodnika Narodnooslobodilačkog pokreta u Vojvodini Žarka Zrenjanina.

LSV navodi da je vest da će u Višem sudu u Pančevu za pet dana početi postupak rehabilitacije „duboko uznemirila antifašistički nastrojene građane“.

Ta stranka navodi da je, nakon što je ta osoba odala Zrenjanina, stotine pripadnika zloglasne „Princ Eugen“ Š divizije, 4. novembra 1942. pronašlo i ubilo Zrenjanina.

„Poseban cinizam predstavlja datum početka rehabilitacije saradnice Gestapoa, a to je bezmalo godišnjica Zrenjaninovog ubistva. Kao da neko želi da našem društvu pošalje strašnu poruku – da je otpor fašizmu i borba za prava Vojvodine bio zločin koji se morao kazniti smrću, a saradnja sa fašističkim okupacionim aparatom vrlina koju danas treba rehabilitovati“, navodi se u saopštenju.

LSV ističe da se sa takvim „izopačenim“ sistemom vrednosti nikada neće pomiriti, kao što nećemo mirno posmatrati kako se žrtve fašističkog terora ponovo ubijaju, a kvislinzi proglašavaju herojima i oslobađaju krivice.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh