Gradovi

LSV: U našoj zemlji ne sme biti mesta netrpeljivosti

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da je Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta dan velike tuge i sećanja na velike zločine i strahote, ali smatra da država treba da učini više kako bi pokazala da u našoj zemlji nema mesta fašizmu, antisemitizmu i svakoj vrsti netrpeljivosti.

„Dan za danom istorija se brutalno prekraja i jedan za drugim, nižu se procesi rehabilitacija kvislinga i fašista sve do Milana Nedića“, ukazala je LSV u saopštenju.

Ta stranka podseća da je prošlo tri meseca od kako je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odustalo od optužnice za nasilničko ponašanje protiv sedmorice neonacista koji su napali antifašističku kolonu 7. oktobra 2007. u Novom Sadu i da će posle šest godina od početka suđenja, samo dvojici od njih biti suđeno.

LSV navodi i da je dva meseca prošlo od skupa u centru Novog Sada koji je organizovao pokret „Obraz“, a iako je Ustavni sud Srbije zabranio njihov rad pre tri i po godine zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje, oni ni tada nisu uhapšeni.

Ta stranka ukazuje i da je više od godinu dana prošlo, a da još nema vesti o početku suđenja uhapšenima za paljenje pekara u nekoliko gradova i opština u Vojvodini, samo zato što su njihovi vlasnici pripadnici albanske ili goranske nacionalne zajednice.

LSV ocenjuje da je država u svim tim slučajevima imala preblag i neadekvatan odnos prema nasilju i da to treba da se promeni.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh