Gradovi

LSV: Vratiti Nacionalnom parku nadležnost nad Fruškom gorom

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine ponovo insistira da se Vojvodini vrati nadležnost nad Nacionalnim parkom Fruška gora jer, kako kažu iz te stranke, fruškogorska visoravan sve više liči na golet.

Fruška gora, saopšteno je iz LSV-a, Svetski dan šuma, 21. mart, dočekuje sa manje stabala nego što ih je imala prošle godine.

Pored problema bespravne seče, nedavno je na zahtev jednog manastira na Fruškoj gori posečeno 10 hektara bagrema, podsećaju i dodaju da je sečom ovih stabala narušen je ekosistem, preti opasnost od erozije i zagađenja vazduha.

„Nadležnost nad jedinim nacionalnim parkom u Vojvodini je u rukama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Odgovor na poslaničko pitanje LSV o razlozima te seče – od Ministarstva nije stigao ni posle gotovo mesec dana“, navode iz LSV-a.

Kada se, kako kažu, zna da je pošumljenost Vojvodine svega šest procenata, a da je evropski prosek više od 40 odsto, neplanska seča koja uzima maha i na tim jedva pošumljenim parcelama, kakva je Fruška gora, postaje zabrinjavajuća.

Ovo je, ističu, još jedan dokaz zašto je važno da se Vojvodini vrati nadležnost nad Nacionalnim parkom Fruška gora.

Foto LSV logo

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh