Gradovi

LSV: Vratiti versku nastavu tamo gde pripada

NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da od građanskih i proevropskih političkih stranaka, nevladinog sektora, medija i građana, a posebno univerziteta i naučnih instituta, očekuje da podrže svaku inicijativu i pokušaj da se verska nastava vrati tamo gde jedino pripada – u verske objekte.

Kako poručuju iz te stranke, u školama treba da se promoviše naučni pogled na svet, čiji su osnovi razum, laicizam i kritičko mišljenje.

„Istorija će pamtiti one koji se danas pridruže hrabroj i racionalnoj manjini koja za naše društvo želi da izbori principe na kojima se moderna Evropa izgrađivala tokom prethodna dva veka“, piše LSV.

Ta stranka smatra da uvođenje veronauke u škole predstavlja jedan od najtežih udaraca razvoju slobodnog pogleda na svet i kritičkog mišljenja kod mladih generacija.

„Iako ne može biti dalje od naučnog pogleda, paradoksalno, veronauka je predmet koji se uči od prvog razreda osnovne škole i predstavlja prvo iskustvo učenika sa samim pojmom „nauka“. Učenici bi u školama trebalo da uče naučni pogled na svet, a religiju da izučavaju samo kao jednu od društvenih pojava u okviru nekog od postojećih predmeta“, smatraju u LSV.

Dodaju da ne postoji nijedan pedagoško-psihološki, naučni, društveni, ni bilo koji drugi racionalan argument u prilog izvođenja verske nastave u školama.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh