Novosti online

Лучани – вода се повукла, опасност од нових киша

ЛУЧАНИ– Председница општине Лучани Весна Стамболић изјавила је данас да се вода са угрожених локација у тој општини повукла и да се сада рашчишћава терен, али да додатну опасност представљају најаве нових великих количина киша.

„Под водом је било више од 80 домаћинстава у нашој општини. Поред стамбених објеката, били су угрожени и помоћни објекти, штале, магацини, гараже..”, рекла је Стамболић Танјугу, након што је са премијером Србије Александром Вучићем обишла Месну заједницу Дљин и неколико оближњих фабрика, међу којима је и „Милан Благојевић – Наменска”.

„Сада преостаје да чистимо и да радимо. Много је блата, муља, наноса, људи су уморни и од понављања поплава”, рекла је Стамболић, додајући да су и остале месне заједнице у тој општини биле погођене изливањем Бјелице, попут оближње Ђерађ, где се под водом нашло 15 домаћинстава.

Стамболић је навела и да најаве нису баш добре када су у питању падавине, да је за шест сати пало око 16 литара по метру квадратном и да се у наредних шест сати очекују веће количине.

„Колико сам ја разумела, велика вероватноћа је да се те прогнозе остваре, а то значи да ће премијер сазвати седницу и увести ванредну ситауцију на целој територији Републике. То је важно, јер онда све снаге могу бити ангажоване на одбрани и санацији онога где је причињена штета”, рекла је Стамболић, преноси Танјуг.

Стамболић указује да је сада било за 30 сантиметара више воде него у поплавном таласу 2014. године, наводећи да је и поред рашчишћеног корита и утврђених насипа било толико воде да су људи могли само да стану и гледају.

„Бјелица није велика река, али су бујични токови велики”, објаснила је Стамболић, додајући да је у новембру 2014 урађено доста тога, чишено је и сређено корито, да је Влада Србије издвојила додатна средства за чишење и уређење корита.

(Фото Танјуг/Т.В.)

„Одговорно тврдим да би, да није било те две интервенције, ми ову поплаву доживели још катастрофалније”, истакла је Стамболић.

Председница општине Лучани напомиње да су угрожени грађани од премијера затражили да покуша да ради са стручњацима на генералном и коначном решењу регулације Бјелице и оближњег акумулационог језера.

Каже да од најављене помоћи мештанима много више значи разумевање државе и премијера.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh