Gradovi

Lukač: BiH nije spremna za zadržavanje migranata

BANJALUKA – Ukoliko Hrvatska zatvori granice za migrante, postoji mogućnost da od proleća izbeglice krenu novom balkanskom rutom, preko Bosne i Hercegovine, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Sve dok migranti budu išli ka Evropi kroz Hrvatsku, taj scenario je nerealan, rekao je sinoć za RTRS Lukač.

„Ukoliko se desi da migranti krenu kroz BiH, jedino što možemo uraditi je da ih transportujemo kroz našu teritoriju, jer za bilo kakvo zadržavanje BiH nije spremna, poručio je Lukač u emisiji „Pečat“.

Zamenik ministra bezbednosti u BiH Mijo Krešić izjavio je juče u Sarajevu da bi EU morala da učini sve da ne nastane neka nova migrantska ruta, koja bi, kako je rekao, mogla da utiče na stabilnost značajnog broja zemalja u regionu.

Krešić je uveren da se mapa navodne nove rute izbegličkog talasa iz Sirije ka Evropi, čiji su autori neki zapadni mediji, neće dopasti nikome jer kroz BiH vode „nepristupačni tereni, brda i doline“.

„Cilj migranata koji dolaze iz Sirije i ratom zahvaćenih područja, jesu obećane zemlje, zemlje EU, a ne BiH. Smatram da EU mora učiniti sve da ne nastane neka nova migrantska ruta, koja bi mogla da utiče na stabilnost značajnog broja zemalja u regionu“, rekao je Krešić, preneli su mediji u BiH.

Foto Tanjug/Video, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh