Gradovi

Lula da Silva: Izaći ću na ulice da se borim

Bivši brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva obećao je u obraćanju svojim pristalicama da će se protiv svojih protivnika boriti na ulici, samo nekoliko sati pošto je nakratko bio pritvoren u sklopu istrage korupcije, javili su danas brazilski mediji.

SAO PAULO – Bivši brazilski predsednik Luiz Injasio Lula da Silva obećao je u obraćanju svojim pristalicama da će se protiv svojih protivnika boriti na ulici, samo nekoliko sati pošto je nakratko bio pritvoren u sklopu istrage korupcije, javili su danas brazilski mediji.

Lula je, obučen u crvenu majicu sa žutom zvezdom – simbolom svoje Radničke partije, održao je emotivan govor pred više stotina pristalica u Sao Paulu, prenela je agencija AFP.

„Ako žele da me poraze, moraće da se sa mnom uhvate u koštac na ulicama ove zemlje!“, naveo je bivši predsednik Brazila, koji je tu funkciju obavljao između 2003. i 2010. godine.

Lula (70) je čak pustio suzu dok je govorio o tome kako je tokom svoja dva mandata izvukao iz siromaštva milione Brazilaca.

On je juče tokom dana odveden u policijsku stanicu na saslušanje, dok su njegovu kuću, prostorije „Instituta Lula“, kao i kuće članova njegove porodice i njegovih saradnika pretresli agenti federalne policije.

Lula je priveden u okviru šire istrage o korupciji u državnoj naftnoj kompaniji „Petrobras“, javio je Bi-Bi-Si, dodajući da on negira optužbe za korupciju.

Dugotrajna istraga, poznata kao „Operacija perionica“, obuhvata optužbe za korupciju i pranje novca u „Petrobrasu“.

Policija tvrdi da poseduje dokaze da je Lula primao nelegalna sredstva u obliku mita.

Brazilski zvaničnici su naveli da je izdato 33 naloga za pretragu i 11 naloga za privođenje, a da je u akciji učestovalo 200 federalnih agenata u Rio de Žaneiru, Sao Paulu i Baiji.

Lula je kao predstavnik Radničke partije, bio predsednik Brazila u dva mandata, a na funkciji ga je nasledila njegova štićenica Dilma Rusef.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh