Gradovi

Lunaček: Poštovanje sporazuma iz brisela interes BG i PR

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da ni Beograd ni Priština nisu sproveli sve što je dogovoreno Briselskim dijalogom, a u odgovoru na protest šefa Misije Srbije u EU Dušku Lopandiću iz decembra da je Nacrt rezolucije o Kosovu „jednosmeran i neravnotežen, poručila da je u intersu obe strane da sporazumi budu u potpunosti primenjeni.

Misija Srbije u EU reagovala je, naime, oenivši da je taj Nacrt koji je pripremila Lunačekova „jednosmeran i neuravnotežen“, kao i da sadrži seriju nekorektnih komentara na račun naše zemje.

Lopandić je tada Tanjugu rekao da je protestno pismo uputio Lunačekovoj i svim članovima Spoljnopolitičkog komiteta EP, u kojem je ukazao da se ona nije uopšte pozvala na primenu onog što je dogovoreno u dijalogu između Beograda i Prištine.

Lunaček, pak, u pismu Lopandiću kaže da će u januaru zajedno sa kolegama posmatračima iz EP raditi na izradi kompromisnih amandmana te da će tokom tog procesa uzeti u obzir i neke od njegovih primedbi uključujući i pitanja interno raseljenih i povratka.

Kada je reč o dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Lunaček kaže da ni jedna ni druga strana nisu primenili sve sporazume postignute u okviru Dijaloga.

„Izveštaj o Srbiji takođe poziva Srbiju da implementira sve te dogovore. U interesu obe strane je da obezbede da ti sporazumi budu u potpunosti primenjeni“, navela je Lunaček u pismu Lopandiću u koi je Tanjug imao uvid.

Osvrhući se na pitanje članstva Kosova u Unesko, Lunaček je navela da bi sticanjem tog članstva postalo deo „ovog okvira za zaštitu nasleđa, unapređenja, zaštitu i poštovanje standarda Uneska, uključujući i srpsko versko i kulturno nasleđe“.

„Uništavanje srpskih verskih i kulturnih objekata u martu 2004. godine je za žaljenje i Evropski parlament je to osudio“, kaže ona i dodaje da „Kosovo nastoji da obnovi uništene objekte“ od kojih je neke, kako kaže, lično obišla.

Lunaček tvrdi i da je Priština „veliki broj krivaca izvela pred lice pravde“.

„Način na koji je Srbija lobirala protiv članstva Kosova u Unesko – uključujući i izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, kako su preneli mediji, da „bi to bilo isto kao i kada bi neko predložio članstvo u Unesku za Islamsku državu“ – potpuno se kosi sa duhom dobrosusedskih odnosa za koji se Briselski dijalog zalaže“, navela je ona.

Lunaček kaže da u svom Nacrtu rezolucije kritikuje i nedovoljnu usaglašenost država članica EU, i to ne samo onih koje nisu priznale Kosovo.

Kada je reč o poseti načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića Kosovu i drugih poseta na visokom nivou, Lunaček podseća da je u okviru Briselskog dijaloga postignut sporazum o oficirima za vezu i njihovoj ulozi u pripremanju takvih poseta.

Stoga je, kako kaže, za žaljenje da oficiri za vezu nisu bili angažovani u ovom slučaju.

Lunaček u pismu čestita Srbiji na otvaranju dva poglavlja 14. decembra kao početku pristupnih pregovora i izražava očekivanje dalje saradnje.

Foto Tanjug, video/screenshot

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh