• BG

  Lutovac: Uskoro dogovor opozicije

   

   

  Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je danas da očekuje skori dogovor opozicije o Savezu za Srbiju.Lutovac je u intervjuu agenciji Beta rekao da ne može da iznosi detalje razgovora, ali da očekuje da će uskoro doći do dogovora.

  „Na osnovu razgovora sa gradjanima širom Srbije i istraživanja javnog mnjenja, jasno je da je stvaranje respektabilne političke snage poput Saveza za Srbiju put kojim bi trebalo ići“, rekao je Lutovac i dodao da je to jedan od načina da se gradjani izvuku iz apatije.

  Postojeće stanje stvari u državi i društvu, kako je dodao, obesharbruje ljude da se aktiviraju, pa čak i da iskažu svoje opredeljenje na izborima.

  „Objedinjavanje opozicionih potencijala usmerenih ka normalizaciji politike i života u Srbiji budi nadu kod svih koji bi hteli da se stvari suštinski menjaju, a oni su većina. Dogovor opozicije oko nespornih ciljeva ohrabriće tu većinu gradjana da podrže promene“, istakao je Lutovac.

  Govoreći o sednici Glavnog odbora na kojoj su demokrate donele odluku o formiranju saveza sa opozicijom Lutovac je rekao, da je GO tada doneo važnu odluku, a da je umesto toga glavna vest bila dezinforemacija o nedostatku kvoruma.

  Kako je istakao, kvoruma je bilo i to je konstatovano pre početka rada GO u prisustvu novinara, a oni koji su plasirali tu dezinformaciju čine štetu i DS-u i Savezu.

  Govoreći o Nacrtu predloga ustavnih promena u oblasti pravosudja koje je sačinila DS, on je kazao da očekuje da ih i partneri u Savezu razmotre i potom zajednički ponude stručnoj javosti i gradjanima Srbije.

  „Za razliku od amandmana ponudjenih od strane Vlade Srbije, ovaj predlog nudi okvir za stvarnu nezavisnost pravosudja i pristup pravdi gradjanima.Ovaj Nacrt bi pokazao na delu suštinsku razliku izmedju vladajućeg režima koji bi da kontroliše pravosudje i Saveza koji bi da stvori pretpostavke za pravosudje koje bi bilo temelj vladavine prava“, rekao je Lutovac.

  Govoreći o rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Lutovac je kazao da bi trebalo razlikovati normalizaciju svakodnevnog života sa Prištinom od rešavanja statusa Kosova i Metohije.

  „Normalizacija koja podrazumeva nesmetano funkcionisanje svakodnevnog života je neophodna odmah. Rešavanje statusa bi podrazumevalo neke prethodne korake. Najpre, normalizaciju odnosa u Srbiji, jer se postavlja pitanje kakav sporazum mogu da potpišu oni koji nisu u stanju da ispune minimum demokratskih i vrednosnih standarda. Sama činjenica da o ‘pravno obavezujućem sporazumu’ niko ništa ne zna, govori o njegovoj prirodi i o prirodi onih koji o njemu razgovaraju“, ocenio je predsednik DS.

  Istovremeno, kako je dodao, državni zvaničnici primenjuju do sad nezabeleženu političku kampanju: pripremaju gradjane za sporazum tako što ih zastrašuju, drugu stranu predstavljaju u najgorem svetlu, a opoziciju, čiju podršku takodje očekuju, optužuju za izdaju i saradnju sa neprijateljima…

  „Originalno, ali veoma zbunjujuće. Obično se u ovakvim situacijama politički akteri ponašaju sasvim suprotno“, kazao je Lutovac.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com